Na hlavný obsah

Proces s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila odročili na júl

Dôvodom sú Trnkove zdravotné problémy.

Proces s Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila odročili na júl
Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Foto: TASR

Proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila odročil Okresný súd (OS) Bratislava I na júl. Dôvodom je ospravedlnená neúčasť obžalovaného zo zdravotných dôvodov.

„Okresný súd Bratislava I odročil hlavné pojednávanie na 11., 13. a 14. júla 2022 z dôvodu neúčasti obžalovaného na hlavnom pojednávaní,“ priblížil hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Dodal, že súd akceptoval písomne doručené ospravedlnenie o neúčasti z dôvodu zdravotného stavu a hospitalizácie obžalovaného. Najbližšie by mali byť vypočutí znalci, prehrávať sa majú tiež zvukové záznamy.

Súd naposledy v tejto veci pojednával vlani v septembri. Proces mal pôvodne pokračovať na konci roka 2021, ale termín hlavného pojednávania zrušili pre uprednostnenie inej väzobnej veci. Nový termín vtedy neurčili pre pandemickú situáciu.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bývalý šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Polícia uviedla, že Dobroslav Trnka mal prevziať od podnikateľa Mariana Kočnera zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov.

Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávkou mal Dobroslav Trnka a ďalšie dve osoby údajne vydierať finančníka Jaroslava Haščáka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko