Na hlavný obsah

Profesionálni náhradní rodičia dostanú vyšší príspevok od štátu

Starajú sa o vyše 1 400 detí.

Profesionálni náhradní rodičia dostanú od štátu viac peňazí. Okrem vyššieho pravidelného príspevku, dostanú raz ročne aj peniaze na dovolenku pre dieťa, ktoré majú v starostlivosti. Podľa zástupcov domovov by vláda mala podporiť aj biologických rodičov, aby sa mohli postarať o svoje deti.

Eva Martinkovičová, riaditeľka centra pre deti a rodiny Pečeňady, pracuje v centre pre deti a rodiny vyše 30 rokov. Hovorí, že počas tohto obdobia sa v domovoch veľa zmenilo. „Vtedy ešte ani neexistoval zákon, takže sme robili najlepšie ako sme vedeli. Ale vedeli sme, že to určite bude pre prospech detí,“ priblížila.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My sme z čias socializmu zdedili také tie veľké internátne domovy, kde bola charakteristika to, že to bola taká končená stanica pre dieťa, ktoré tam žilo dlhé roky odizolované od sveta,“ opísal Jozef Mikloško, predseda OZ Úsmev ako dar.

V súčasnosti v centrách pre deti a rodiny preferujú individuálny prístup. Je to aj vďaka profesionálnym náhradným rodičom, ktorí deti z centier vychovávajú doma. Podľa údajov za marec je v domovoch celkovo 5 085 detí. Profesionálni rodičia sa starajú o 1 419 z nich.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko