Na hlavný obsah

Prokurátor podal návrh na vzatie advokáta Mareka Paru do väzby

Žiadajú o kolúznu väzbu.

Prokurátor podal návrh na vzatie advokáta Mareka Paru do väzby
Na snímke advokát Marek Para. Foto: TASR

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) návrh na vzatie obvineného advokáta Mareka Paru do väzby. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková

Ako priblížila, prokurátor žiada pre obvineného kolúznu väzbu. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený by mohol pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie.

Hrozí mu pozastavenie advokácie

Slovenská advokátska komora (SAK) ešte skôr uviedla, že k automatickému pozastaveniu výkonu advokácie by prišlo v situácii, ak by bol ktorýkoľvek advokát vzatý do väzby, nastúpil na výkon trestu, prípadne mu bola prvostupňovým súdom vyslovená vina za úmyselný trestný čin.

Komora môže tiež pozastaviť výkon advokácie tomu, proti komu sa začalo trestné stíhanie za trestný čin do právoplatného rozhodnutia vo veci.

„K rozhodovaniu o fakultatívnom pozastavení výkonu advokácie dochádza spravidla v štádiu trestného konania po zamietnutí sťažnosti dotknutého advokáta alebo advokátky proti vzneseniu obvinenia,“ dodali z kancelárie SAK.

Ku konkrétnej kauze sa nevyjadrili, keďže nemajú oprávnenie komentovať živé prípady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko