Na hlavný obsah

Proruskí separatisti hlásia útok na hutnícky závod v Mariupole

Rusi opäť vyzvali Ukrajincov, aby sa vzdali.

Proruskí separatisti hlásia útok na hutnícky závod v Mariupole
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Začal sa útok na železiarne a oceliarne Azovstal v Mariupole, uviedli v utorok (19. 4.) podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC proruskí separatisti. Rozľahlý hutnícky komplex predstavuje poslednú významnú oblasť ukrajinského odporu v meste.

Ukrajinské úrady tvrdia, že sa v ňom ukrýva mnoho civilistov vrátane žien, detí a starších ľudí. Rusko medzitým opätovne vyzvalo ukrajinských obrancov, ktorí sa v areáli nachádzajú, aby zložili zbrane, píše agentúra Reuters.

„Útočné skupiny, ktoré vybrali špeciálne pre útok na tento objekt, už čiastočne začali prácu,“ vyhlásil podľa BBC v ruskej televízii Rossija 24 Eduard Basurin, zástupca proruských separatistov zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorí sa podieľajú na obliehaní Mariupolu.

Dodal, že útočiacim jednotkám pomáha ruské letectvo a delostrelectvo.

Azovstal je doteraz pod kontrolou ukrajinských ozbrojených síl, najmä 36. brigády námornej pechoty a pluku Azov, poznamenal server britskej verejnoprávnej stanice.

Výzvy na zloženie zbraní

Moskva už v nedeľu (17. 4.) zvyšných ukrajinských obrancov Mariupolu vyzvala, aby zložili zbrane a sľúbila, že ušetrí ich životy. Tí však výzvu odmietli. V utorok z Moskvy zaznela podobná ponuka.

Ruský generál Michail Mizincev dal podľa agentúry RIA Novosti ukrajinským vojakom a zahraničným žoldnierom v Azovstale čas do poludnia moskovského času (11.00 h SELČ), aby zložili zbrane. Následne podľa neho môžu hutnícky komplex opustiť. Zároveň sľúbil ušetriť ich životy, ak tak urobia.

Ukrajinské úrady v pondelok (18. 4.) uviedli, že v podzemných úkrytoch pod rozsiahlym metalurgickým závodom sa pred ostreľovaním a leteckými útokmi ukrýva najmenej 1 000 civilistov. Ukrajina tiež viní ruské sily, že na podnik zhadzujú ťažké bomby.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková vyzvala ruské úrady, aby umožnili humanitárny koridor z Mariupolu do Berďanska pre civilistov. Basurin prítomnosť civilistov v Azovstale podľa agentúry TASS poprel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet