Na hlavný obsah

Prvý týždeň v prievidzskej materskej škole má za sebou 20 ukrajinských predškolákov

Po niekoľkých týždňoch na Slovensku sú opäť v kolektíve.

Prvý týždeň v slovenskej materskej škole má za sebou 20 ukrajinských predškolákov. Deti, ktoré spolu s matkami našli dočasný domov na hornej Nitre, sa tak môžu opäť pripravovať na nástup do školy. Radnica v Prievidzi poskytla priestory v jednej zo základných škôl, kde už v minulosti materská škola fungovala.

Predtým ako pre vojnu museli opustiť svoje domovy, chodili do materskej školy. Od septembra z nich majú byť prváci. Po niekoľkých týždňoch na Slovensku sú opäť v kolektíve.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Niektoré deti si zažili na Ukrajine veľmi ťažké chvíle a boli aj v bunkroch, majú aj rešpekt,“ povedala riaditeľka Materskej školy Janka Matúšku v Prievidzi Jana Galková.

Jedna trieda ako herňa, jedna ako spláňa, chodba na cvičenie a umývarka. To sú donedávna nevyužívané priestory v prievidzskej základnej škole. Teraz tu mesto zriadilo dočasnú materskú školu pre ukrajinské deti.

„Pre deti spravili veľmi dobré podmienky, veľmi veľa hračiek, presvetlená miestnosť, dobré obedy, preto si myslím, že deťom je tu dobre,“ uviedla učiteľka v materskej škole z Ukrajiny Aňa.

Aňa je z Kyjeva a na Ukrajine pracovala ako učiteľka v materskej škole. Prijala teda ponuku v práci pokračovať aj v Prievidzi. V triede sú dve slovenské a dve ukrajinské učiteľky. Striedajú sa na dvoch zmenách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny