Na hlavný obsah

Putin dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou

Rusko podľa neho mierové rozhovory neodmieta.

Putin dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok (26. 4.) vyhlásil, že stále dúfa, že sa konflikt na Ukrajine podarí ukončiť diplomatickou cestou. Počas stretnutia s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom dodal, že Rusko mierové rozhovory neodmieta. Informovali o tom agentúry AFP, AP a Reuters.

„Napriek tomu, že operácia (na Ukrajine) prebieha, stále dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť dohody diplomatickou cestou. Rokujeme a neodmietame rozhovory,“ povedal Putin generálnemu tajomníkovi OSN pred objektívmi kamier.

Putin: V Buči došlo k provokácii

Šéf Kremľa dodal, že snahy o diplomatické riešenie situácie boli „zmarené“ tvrdeniami o zverstvách spáchaných ruskými silami v meste Buča pri Kyjeve.

„V Buči došlo k provokácii, s ktorou ruská armáda nemala nič spoločné,“ tvrdí Putin. „Vieme, kto pripravil túto provokáciu, akými prostriedkami a akí ľudia na nej pracovali,“ dodal bez poskytnutia dôkazov prezident Ruskej federácie.

Guterres zopakoval svoju výzvu z predchádzajúceho stretnutia s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, aby Moskva a Kyjev spolupracovali s OSN na vytvorení evakuačných koridorov na pomoc civilistom na Ukrajine.

Moskva odmieta útoky na civilistov

Organizácia Spojených národov ešte v piatok (22. 4.) oznámila, že v ukrajinskom meste Buča bolo protizákonne zabitých 50 civilistov. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) zároveň uviedol, že akcie Ruska na Ukrajine „môžu predstavovať vojnové zločiny“.

Moskva však vytrvalo odmieta, že by na Ukrajine útočila na civilné ciele. Tvrdí, že zábery z Buče zinscenovali s cieľom mariť mierové rokovania. Družicové snímky, ktoré majú k dispozícii západné krajiny, však dokazujú, že k zabíjaniu civilistov dochádzalo v Buči v období, keď bola obsadená ruskými inváznymi jednotkami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet