Na hlavný obsah

Putin oslávil pravoslávnu Veľkú noc

Ruská invázia na Ukrajinu trvá už dva mesiace.

Putin oslávil pravoslávnu Veľkú noc
Ruský prezident Vladimir Putin na polnočnej veľkonočnej bohoslužbe v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Foto: ČTK/AP/Alexander Zemlianichenko

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa v noci zo soboty (23. 4.) na nedeľu (24. 4.) zúčastnil na polnočnej veľkonočnej bohoslužbe v pravoslávnom Chráme Krista Spasiteľa v Moskve. Po boku mu pritom stál moskovský starosta Sergej Sobianin, informovala agentúra Reuters.

Putin slávil pravoslávnu Veľkú noc v čase, keď ruská vojenská agresia na Ukrajine, ktorá sa začala 24. februára, vstupuje do tretieho mesiaca.

Vyžiadala si už tisíce životov civilistov, spôsobila rozsiahlu devastáciu ukrajinských miest a vyhnala z domovov vyše 12 miliónov Ukrajincov; približne 5,2 milióna z nich utieklo do zahraničia.

Putin oblečený v slávnostnom tmavomodrom obleku, bielej košeli a tmavofialovej kravate držal počas slávnostnej liturgie v ruke zapálenú sviecu a opakovane sa prežehnával.

Na zverejnenom krátkom videu vidno, ako vedľa Putina stál v rovnakom oblečení jeho politický spojenec a dlhoročný starosta Moskvy Sobianin.

Bohoslužbu slúžil ako hlavný celebrant patriarcha Kirill, najvyšší predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá vyjadruje rozhodnú podporu Putinovej „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine.

Patriarcha Kirill inváziu nekritizoval

Keď Kirill v rámci liturgických úkonov oznámil, že „Kristus vstal z mŕtvych“, Putin spolu s ostatnými veriacimi odpovedal „On naozaj vstal“.

Niekoľko hodín predtým ruská raketa zasiahla obytnú budovu v juhoukrajinskom prístave Odesa. Pri útoku zahynulo osem ľudí, vrátane trojmesačného dieťaťa, jeho matky a starej matky.

Ďalších minimálne 18 obyvateľov utrpelo zranenia, uviedol v sobotu (24. 4.) večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Patriarcha Kirill v sobotu (24. 4.) popoludní na inej veľkonočnej bohoslužbe v Moskve vyjadril nádej, že sa „špeciálna vojenská operácia“ Moskvy na Ukrajine rýchlo skončí.

Opätovne sa však vyhol jej kritike. Podpora moskovského patriarchu pre ruskú vojenskú agresiu spôsobila rozkol v pravoslávnej cirkvi vo svete, uvádza Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet