Na hlavný obsah

Putin označil vojnu na Ukrajine za nevyhnutnosť

Nechce sa izolovať od zvyšku sveta.

Putin označil vojnu na Ukrajine za nevyhnutnosť
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Stret s protiruskými silami na Ukrajine bol nevyhnutnosťou. Bol len otázkou času, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry TASS pri utorkovej (12. 4.) návšteve kozmodrómu Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe.

Putin ocenil ruské ozbrojené sily, že si počas „špeciálnej vojenskej operácie“ počínajú statočne, šikovne, efektívne a dosahujú výsledky pri uplatnení najmodernejších zbraní. Zdôraznil, že Rusko dosiahne svoje ciele na Ukrajine. „Tak to bude, o tom nie je žiadnych pochýb,“ povedal.

„Tieto ciele sú absolútne pochopiteľné a ušľachtilé. Hlavným cieľom je pomôcť ľuďom v Donbase, ktorý sme uznali. Museli sme to urobiť, pretože kyjevské úrady, povzbudzované Západom, odmietli plniť minské dohody, ktorých cieľom bolo mierové riešenie problémov Donbasu,“ dodal.

Izolovať sa nechce

Ako vyhlásil, Rusko sa nehodlá izolovať od zvyšku sveta. „Takú obrovskú krajinu, akou je Rusko, nemožno izolovať,“ podčiarkol. „Budeme spolupracovať s tými partnermi, ktorí s nami spolupracovať chcú,“ podotkol.

Ukrajina sa podľa Putinových slov zmenila na „protiruskú pevnosť“, kde sa „rozvíjajú výhonky nacionalizmu a neonacizmu“. Takéto obvinenia slúžiace ako zámienka na vojenskú ofenzívu Kyjev aj Západ odmietajú.

Ruské sily sa vo vojne proti Ukrajine, ktorá pokračuje 48. deň, doteraz nemôžu pochváliť výraznejším úspechom, snáď s výnimkou dobytia Chersonskej oblasti, priliehajúcej k anektovanému Krymu.

Putin sa na kozmodróme podľa TASS stretol so svojím najbližším spojencom, bieloruským vodcom Alexandrom Lukašenkom, ktorý na ruskú inváziu na Ukrajine poskytol územie svojej krajiny. Bielorusko tak postihli rozsiahle západné sankcie, podobne ako Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet