Na hlavný obsah

Putinovho blízkeho spojenca poslal ukrajinský súd do väzby

Zadržali ho v utorok.

Putinovho blízkeho spojenca poslal ukrajinský súd do väzby
Proruský ukrajinský poslanec a Putinov blízky spojenec Viktor Medvedčuk. Foto: ČTK/AP

Ľvovský súd v sobotu (16. 4.) poslal proruského ukrajinského poslanca Viktora Medvedčuka do väzby bez možnosti zloženia kaucie. Uviedol to server ukrajinskej agentúry Unian.

Medvedčuk je na Ukrajine podozrivý z vlastizrady a napomáhania teroristickej organizácii. Proti rozhodnutiu súdu sa môže odvolať. Všetky obvinenia proti sebe odmieta ako vykonštruované, uviedol Unian.

Ukrajina vlani začala vyšetrovanie Medvedčuka pre vlastizradu a drancovanie prírodných zdrojov na Kryme. Tento rok vo februári ukrajinské úrady informovali o tom, že utiekol z domáceho väzenia.

Na začiatku marca ho zaradili na zoznam medzinárodne hľadaných osôb. Ukrajinská tajná služba SBU ho však znovu zadržala 12. apríla a súd následne Medvedčukovi a jeho manželke zhabal časť majetku.

Spojenec za zajatcov?

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol v minulých dňoch vymeniť Medvedčuka za ukrajinské ženy a mužov, ktorých zajali ruské sily.

Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, však vyhlásil, že Medvedčuk nie je ruským občanom, ale je to zahraničný politický činiteľ. Podľa neho Kremeľ ani nevie, či si Medvedčuk takúto výmenu želá.

Agentúry označujú Medvedčuka za jedného z blízkych spojencov Kremľa na Ukrajine. On sám presadzuje užšie väzby s Moskvou a uvádzal, že ruský prezident Putin je krstným otcom jeho dcéry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet