Na hlavný obsah

Môže Kotleba opäť kandidovať? Musel by splniť viaceré podmienky

Kotlebu odsúdili na šesť mesiacov podmienečne.

Môže Kotleba opäť kandidovať? Musel by splniť viaceré podmienky
Na snímke poslanec NR SR Marian Kotleba (ĽSNS). Foto: TASR

Právoplatne odsúdený Marian Kotleba (ĽSNS) prišiel o mandát poslanca. Neznamená to však, že v budúcnosti nemôže opäť kandidovať.

Podobný scenár nastal aj v prípade Milana Mazureka, ktorý ešte ako člen ĽSNS v roku 2019 obstál pred súdom za extrémistické vyjadrenia iba s pokutou a už po voľbách 2020 sa do poslaneckej lavice vrátil.

Z ministerstva vnútra však zaznievajú hlasy, aby sa právna úprava, ktorá to dovoľuje, mohla zmeniť. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Nina Miková.

Musí splniť isté podmienky

Marian Kotleba dostal stopku v parlamente – jedenapolročný odklad trestu mu uplynie v októbri 2023. Teda menej než pol roka pred voľbami. Na stole je otázka, či môže kandidovať. Odborníci to nevylučujú. Musí však splniť isté podmienky.

Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského vysvetľuje, že jednou z nich je vedenie riadneho života, teda nespáchanie trestného činu. Ak to splní, na ťahu bude súd.

„Súd do roka od skúšobnej doby vykoná zasadnutie o osvedčení sa, ktoré môže byť aj kratšie. De facto môže byť aj dlhšie, ale po roku sa na neho pozerá, ako keby nebol odsúdený. Podľa zákona o registri trestov, kde je takáto skutočnosť potvrdená, že táto skutočnosť nebude vo výpise, ale v odpise trestov, tak takáto osoba môže znovu kandidovať do NR SR,“ doplnil Strémy.

Karty môže zamiešať Generálna prokuratúra

Súd by teda musel rozhodnúť do uzavretia kandidátok. Už prípad Milana Mazureka, ktorý sa po odsúdení do parlamentu vrátil dokazuje, že spoločenská citlivosť vo vzťahu k extrémizmu je na Slovensku relatívne ďaleko v porovnaní so západnými krajinami.

Podľa odborníka na extrémizmus Tomáša Nociara sa treba zamerať na prevenciu, v prípade právnych krokov hľadať príklad v zahraničí.

„Z Belgicka, prípadne z Talianska, kde bol Silvio Berlusconi odsúdený takým spôsobom, že nemohol do budúcna na isté časové obdobie, bolo to asi desať rokov, vykonávať žiadnu politickú činnosť,“ dodal Nociar.

„Právne poriadky demokratických krajín obsahujú ustanovenia, ktoré umožňujú stanoviť lehotu, v ktorej odsúdený za úmyselný trestný čin nemôže kandidovať do parlamentu po nejakú dlhšiu dobu. Viem si predstaviť, že by sme takú úpravu mohli mať aj v Slovenskej republike,“ uviedol štátny tajomník Ondrej Dostál.

Karty môže ešte zamiešať Generálna prokuratúra, ak by podala návrh na rozpustenie strany ĽSNS. K tomuto kroku sa prikláňajú aj viacerí ministri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál