Na hlavný obsah

Rakúsko podporí tvrdšie sankcie proti Rusku, embargo na plyn však nie

Chce vyšetrenie udalostí v Buči.

Rakúsko podporí tvrdšie sankcie proti Rusku, embargo na plyn však nie
Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg. Foto: TASR/AP

Rakúsko podporuje tvrdšie sankcie proti Rusku, ale nie embargo na ruský plyn. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Ö1 to v pondelok (4. 4.) povedal minister zahraničia Alexander Schallenberg.

Šéf rakúskej diplomacie i vicekancelár Werner Kogler sa vyslovili za medzinárodné vyšetrenie udalostí v ukrajinskom meste Buča. Tam po stiahnutí ruských vojakov zostali stovky mŕtvych tiel civilistov.

Sprísnenie sankcií čaká čoskoro

„Vždy sme pri sankciách hovorili, že majú zasiahnuť tých, na ktorých cielia. Nemajú sa nám vrátiť ako bumerang,“ povedal ľudácky minister Schallenberg. V prípade dodávok plynu by to podľa neho bol práve tento prípad.

Tiež však povedal, že je šokovaný správami z Buče. „To sú obrázky, ktoré sme už v Európe nečakali,“ povedal minister a vyzval na medzinárodné vyšetrenie udalostí.

„Trestný súd, Rada OSN pre ľudské práva a ďalšie grémiá to teraz musia prešetriť. Tých, ktorí sa toho dopustili, musia hnať na zodpovednosťou,“ povedal politik, ktorý bol vlani krátko aj kancelárom.

Schallenberg očakáva ďalšie sankcie proti Rusku čoskoro. „Pracujeme už teraz veľmi intenzívne na novom sankčnom balíku, ktorý výhľadovo prijmeme ešte tento týždeň,“ dodal minister. Popri embargu na ruský plyn podľa neho existuje „veľa iných možností, ako môžeme pevnejšie utiahnuť sankčnú skrutku“.

Dramatický zločin

Vicekancelár Kogler označil udalosti v Buči za „zjavný, dramatický a strašný vojnový zločin“. Podľa neho treba zabezpečiť bezodkladný prístup vyšetrovateľom OSN na miesto, aby mohli vyzbierať dôkazný materiál.

„Tieto veci majú objasniť príslušné súdy. Druhou vecou je, samozrejme, to, že teraz musia byť ešte raz výrazne sprísnené sankčné balíčky. O tom už komunikujeme s ostatnými európskymi vládami,“ dodal Kogler. Možnosti vidí vicekancelár v obmedzení exportu a technologického importu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet