Na hlavný obsah

Rakúsko zrušilo obmedzenia pre pendlerov

Niekde sa už nevyžaduje ani nosenie respirátora.

Rakúsko zrušilo obmedzenia pre pendlerov
Ilustračné foto - policajná kontrola na hraniciach. Foto: TASR

Rakúsko s platnosťou od soboty (16. 4.) zrušilo pre pendlerov povinnosť preukazovať sa splnením rakúskej podmienky 3G (OTP – zaočkovanie, prekonanie covidu či negatívny test), respektíve povinnosť karantény.

Od rovnakého dátumu ostáva v platnosti nariadenie preukazovať sa splnením pravidla 3G vo vnútroštátnom režime už len v niektorých zariadeniach. Konkrétne v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb, opatrovateľských zariadeniach a v podobných iných zariadeniach.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR to pripomenulo na svojej webovej stránke.

Povinnosť nosiť respirátor typu FFP2 platí už len v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a podobne. Tiež vo verejnej preprave a na jej zastávkach a staniciach, v taxíkoch, v úradoch s prevádzkou pre verejnosť a pri bohoslužbách. Všade inde sa nosenie respirátora typu FFP2 len odporúča.

Digitálny COVID preukaz EÚ uznáva Rakúsko buď so záznamom o očkovaní, kde druhá dávka nesmie byť staršia ako 270 dní, alebo tri dávky, alebo o prekonaní za posledných 180 dní alebo o negatívnom PCR teste nie staršom ako 72 hodín.

„Pre zaočkovaných aj treťou dávkou sa platnosť COVID preukazu Európskej únie predlžuje na 365 dní. Pre zaočkovaných druhou dávkou alebo tých, čo ochorenie prekonali, zostáva zatiaľ šesť mesiacov. Viedeň od soboty tiež zrušila všetky opatrenia v gastronómii,“ upozorňuje MZVEZ SR.

Rezort diplomacie pripomína, že opatrenia sa neustále môžu meniť v závislosti od aktuálnej epidemickej situácie. „Jednotlivé spolkové krajiny Rakúska môžu opäť k uvoľňovaniu opatrení pristupovať s regionálnymi či lokálnymi odlišnosťami,“ uzatvára ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet