Na hlavný obsah

Rakúsky kancelár prisľúbil Zelenskému, že jeho krajina bude naďalej podporovať Ukrajinu

S Putinom sa stretol v pondelok.

Rakúsky kancelár prisľúbil Zelenskému, že jeho krajina bude naďalej podporovať Ukrajinu
Na snímke rakúsky kancelár Karl Nehammer. Foto: TASR/AP

Rakúsky kancelár Karl Nehammer sľúbil v utorok (12. 4.) v telefonáte ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, že Rakúsko bude Ukrajinu ďalej „politicky a humanitárne podporovať“. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie Nehammera.

Telefonát nasledoval deň po tom, čo sa Nehammer ako prvý európsky líder po vypuknutí vojny stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Je pre mňa dôležité, aby som o svojich rozhovoroch okamžite informoval všetkých kľúčových predstaviteľov v tomto konflikte,“ uviedol Nehammer vo vyhlásení, ktoré vydal jeho úrad v utorok večer.

Nehammer oznámil, že Zelenskému opísal svoje stretnutie v Moskve, a ukrajinskému lídrovi povedal o najdôležitejších posolstvách, ktoré odovzdal Putinovi.

Medzi posolstvami bolo napríklad, že vojna na Ukrajine sa musí ukončiť. Nehammer tiež povedal, že osoby zodpovedné za „vážne vojnové zločiny“ – aj za tie v meste Buča – budú postavené pred spravodlivosť. Dodal, že Európska únia je v otázke zachovania sankcií proti Rusku „jednotná ako nikdy predtým“.

Rakúsky kancelár tiež Zelenskému povedal, že je presvedčený, že pokračovanie rozhovorov v Istanbule je dôležitým krokom smerom k ukončeniu násilia. Rakúsko bude „ďalej podporovať všetky prebiehajúce snahy o mier“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet