Na hlavný obsah

Respirátorom odzvonilo, niektorí ľudia ich však nosia naďalej

Podľa matematika Kollára sa ich nenosením situácia nezhorší.

Koniec respirátorov aj karantény. Slovensko sa vo štvrtok (21. 4.) nadýchlo slobodnejšie. Epidemická situácia sa tým podľa odborníka na Slovensku nezhorší.

Prekrytie horných dýchacích ciest nie je povinné v exteriéri ani v interiéri. A to vrátane obchodov, verejnej dopravy a hromadných podujatí. Respirátory ostávajú povinné len pre návštevníkov a personál zdravotníckych zariadení. A tiež zariadení sociálnych služieb pri kontakte s klientmi a pacientmi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od respondentov v Bratislave v ankete RTVS odznelo: „Lepšie sa dýcha, človek sa tak lepšie cíti bez respirátora, taká sloboda.“ Alebo aj: „Rozmýšľala som, či áno alebo nie. Vidím, že väčšina ľudí nemá.“

Iní sú stále opatrní. „Chcem sa zatiaľ cítiť bezpečne.“ „Mne osobne to nerobí problém a keď si pomyslím, že by som naozaj mala ohroziť svojich blízkych doma, tak si ho radšej nechám.“

Nosenie respirátora má podľa hlavného hygienika Jána Mikasa stále význam. Najmä ak sa ľudia majú stretnúť so staršími, chronicky chorými, tehotnými ženami alebo s inými osobami náchylnými na infekcie či na ťažší priebeh ochorení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko