Na hlavný obsah

Režisér Fred Zinnemann sa preslávil najmä filmom Na pravé poludnie

Od jeho narodenia uplynulo 115 rokov.

Režisér Fred Zinnemann sa preslávil najmä filmom Na pravé poludnie
Na snímke režisér Fred Zinnemann. Foto: Twitter

Rakúsko-amerického filmového režiséra preslávil najmä western Na pravé poludnie. Počas kariéry bol sedemkrát nominovaný na Oscara a získal jednu cenu BAFTA.

Fred Zinnemann sa narodil 29. apríla 1907 v meste Rzesów v Poľsku v židovskej rodine. Ako píše portál Britannica, vyrastal však vo Viedni. Začal tam študovať právo, ale počas štúdia ho zaujal film. Preto sa rozhodol odísť do Paríža, kde začal navštevovať filmovú školu a pracoval ako asistent kamery.

V roku 1929 sa presťahoval do Hollywoodu, kde bol komparzistom vo filme Lewisa Milestonea All Quiet on the Western Front (1930).

Prvý celovečerný film režíroval v roku 1934

V roku 1934 spolurežíroval svoj prvý celovečerný film Redes, po ktorom spočiatku nasledovali prevažne dokumentárne filmy.

Medzi jeho celovečerné filmy, z ktorých mnohé sú zamerané na krízu morálnej odvahy, patrí: Muži (1950), Na pravé poludnie (1952), Odtiaľto až na večnosť (1953), Oklahoma (1955), Príbeh mníšky (1959), Človek pre každé počasie (1966), Šakal (1973) a Júlia (1977).

Režíroval filmy rozličných žánrov – trilery, westerny aj hrané adaptácie. Devätnásť hercov, ktorí točili pod jeho vedením, získalo nominácie na ceny Akadémie za role v jeho filmoch.

Za prácu získal viacero ocenení

Počas svojej kariéry režíroval celkom dvadsaťjeden celovečerných a devätnásť krátkych snímok. Asi jeho najznámejším počinom je western Na pravé poludnie, ktorý je jedným z prvých dvadsaťpäť amerických filmových klasík vybraných v roku 1989 pre Národný filmový archív USA.

Zinnemann získal Oskara za najlepšiu réžiu, produkciu i najlepší film. Štyrikrát získal cenu za réžiu od newyorských filmových kritikov. Trikrát bol nominovaný na Zlatého leva a štyrikrát na cenu BAFTA.

Režisér zomrel 14. marca 1997 v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet