Na hlavný obsah

Rezort práce zvýšil kapacity v jasliach o 10 percent. Týka sa to všetkých detí

Cieľom je vytvoriť viac miest pre deti pracujúcich ľudí.

Rezort práce zvýšil kapacity v jasliach o 10 percent. Týka sa to všetkých detí
Deti v materskej škole. Foto: RTVS

Počet detí v jasliach sa bude môcť zvýšiť o desať percent oproti regulácii nastavenej zákonom o sociálnych službách. Vyplýva to z návrhu ministerstva práce, ktorý v utorok (12. 4.) schválila vláda.

Dôvodom je poskytovanie starostlivosti nielen deťom prichádzajúcim z Ukrajiny, ale všetkým deťom.

Cieľom je vytvoriť viac miest pre deti pracujúcich ľudí. Rezort práce tak reaguje na hromadný  prílev cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobený ozbrojeným konfliktom na Ukrajine.

Cieľom je zosúladenie pracovného a rodinného života

„Navýšením kapacít v jasliach vytvárame viac voľných miest ako počet detí, ktorým sa v minulom roku z dôvodu nedostatku miesta nepodarilo do jasličiek dostať,“ tvrdí minister práce Milan Krajniak.

„Je dôležité, aby sme vytvárali podmienky pre zosúladenie pracovného a rodinného života rodičov a podporovali rodiny. Ide najmä o matky s deťmi, ktoré z dôvodu materstva nespravodlivo diskriminujú až po dôchodok,“ dodal.

Táto právna úprava dáva poskytovateľom sociálnej služby priestor flexibilnejšie reagovať na potreby rodičov s najmenšími deťmi. Zvýšenie kapacít sa týka všetkých detí (nie len detí s osobitnou ochranou).

Navýšenie sa môže realizovať za predpokladu, že to umožní materiálová vybavenosť konkrétneho zariadenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko