Na hlavný obsah

Rezort vnútra chce kúpiť nové vrtuľníky a nahradiť tak tie ruské

Náklady ministerstvo odhaduje na 25 miliónov eur.

Rezort vnútra chce kúpiť nové vrtuľníky a nahradiť tak tie ruské
Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) počas rokovania vlády. Foto: TASR

Vláda na svojom utorňajšom (12. 4.) rokovaní schválila bezodkladne nahradiť dva ruské vrtuľníky Mi-171 novou technikou. Informoval o tom minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). O finálnom rozhodnutí bude vláda rokovať znovu.

Vrtuľníky sa používajú v rámci Leteckého útvaru Ministerstva vnútra SR na plnenie kritických úloh s cieľom zabezpečiť vnútornú bezpečnosť štátu. Náklady na novú techniku odhaduje rezort na 25 miliónov eur.

„Nedostupnosť servisu, nedostupnosť náhradných dielov – každým dňom hrozí, že vrtuľníky nebudeme môcť používať. Preto potrebujeme situáciu riešiť tak, aby sme vedeli zabezpečiť všetky činnosti leteckého útvaru,“ uviedol Mikulec.

V súvislosti s vojnou na Ukrajine sa rezort obáva, že vo svetle stupňujúcich sa sankcií sa Rusko v odvete rozhodne odobrať „certifikáty pre ním licencované údržbové organizácie v Európskej únii a zároveň prestane dodávať náhradné diely patričnej kvality alebo diely celkovo“.

Letecký útvar v súčasnosti disponuje dvomi vrtuľníkmi Mi-171, z toho jeden je dlhodobo neschopný prevádzky, a jedným vrtuľníkom Bell429.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko