Na hlavný obsah

Rezort zdravotníctva chce zjednodušiť zmenu pohlavia

Konzervatívna verejnosť sa búri.

Rezort zdravotníctva chce zjednodušiť zmenu pohlavia
Ilustračná snímka.

Odborné posúdenie psychiatrom alebo sexuológom, či najmenej ročná hormonálna liečba. Ministerstvo zdravotníctva predstavilo postup pri žiadostiach o zmenu pohlavia. Proti takémuto postupu sa postavila konzervatívna časť verejnosti.

Ak si tzv. transrodová osoba bude chcieť zmeniť pohlavie, musí na matrike predložiť posudok sexuológa alebo psychiatra, podstúpiť aspoň ročnú hormonálnu liečbu a žiť minimálne rovnaký čas v roli opačného pohlavia. Takáto zmena bude trvalá, umožnená len raz za život.

Ministerstvo podčiarkuje, že rozhodujúce slovo budú mať psychiatri a sexuológovia. „Cieľom nie je nejako umelo meniť pohlavie, cieľom je umožniť človeku žiť tak, ako sa vnútorne cíti,“ uviedla sexuologička Barbora Vašečková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Niektoré konzervatívne organizácie a politické strany hovoria o absurdných situáciách, keďže pri zmene pohlavia nebude potrebný operačný zákrok. Napríklad, ak muž získa ženskú identitu a naopak.

Na internete sa už spustila petícia, aby premiér Eduard Heger (OĽANO) vyvodil zodpovednosť voči ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému (nom. OĽANO).

„Zrušenie odborného usmernenia ministerstva zdravotníctva ku zmene pohlavia osoby považuje Kresťanská únia za nevyhnutnosť. Je to jediná cesta, ak chceme zachovať význam pojmov muža, ženy a rodiny tak, ako ich určuje Ústava SR a zákon o rodine,“ povedala poslankyňa Anna Záborská (OĽANO).

Záborská avizovala, že podá taký návrh na zmenu zákona, aby zmenu pohlavia podmienili chirurgickým zákrokom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko