Na hlavný obsah

Robert Fico odmietol na polícii vypovedať

Neporozumel uzneseniu o vznesení obvinenia.

Robert Fico odmietol na polícii vypovedať
Obvinený expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico prichádza vypovedať na políciu. Foto: TASR

Expremiér a líder strany Smer-SD v utorok (26. 4.) odmietol vypovedať na polícii, hoci prišiel na policajné prezídium v Bratislave. Jeho obhajca David Lindtner novinárom povedal, že neporozumeli uzneseniu o vznesení obvinenia.

„Pán poslanec povedal, že nerozumie, čo mu je kladené za vinu, pretože z obsahu uznesenia ani zo skutkovej vety takéto skutočnosti vôbec nevyplývajú. Nie je to len náš dojem, je to aj dojem odbornej verejnosti, ktorá mala možnosť sa oboznámiť s týmto uznesením,“ povedal Lindtner.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Súmrak obvinila Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj pre opakovaný zločin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva.

Lindtner ďalej povedal, že na polícii spolu s Ficom požiadali o bližšie informácie a vysvetlenie obsahu uznesenia tak, aby mu porozumeli. To sa podľa obhajcových slov nestalo, a preto Fico odmietol vypovedať. Jeho advokát však priblížil, že poslanec bude vypovedať, „pokiaľ mu tieto informácie budú poskytnuté.“

Fico: Cieľom je zatvoriť mi ústa

Expremiér a líder Smeru-SD Robert Fico tvrdí, že jeho obvinenie mali napísať na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Cieľom je podľa neho „zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa“.

Na tlačovej konferencii po utorkovom (26. 4.) výsluchu pred vyšetrovateľom NAKA uviedol, že obvineným je preto, lebo hovoril pravdu o exprezidentovi Andrejovi Kiskovi a šéfovi OĽANO Igorovi Matovičovi.

Podotkol, že upozorňovanie na prešľapy politických konkurentov je v politike bežnou praxou. Dodal, že na stredajšom (27. 4.) mandátovom a imunitnom výbore parlamentu, ktorý sa má zaoberať žiadosťou na vzatie do väzby, zaznie jeho obhajoba.

Očakáva, že ho parlament vydá na väzobné stíhanie. „Sme svedkami konca demokracie a právneho štátu na Slovensku,“ povedal.

Okrem koalície a premiéra opätovne kritizoval aj prezidentku Zuzanu Čaputovú. „V podstate sa pridala k uzneseniu o vznesení obvinenia voči mne, ktorého cieľom je zatvoriť najsilnejšej opozičnej strane a opozičnému lídrovi ústa,“ zdôraznil.

Vyhlásil, že sa postavila na stranu tých, ktorí potrebujú odstaviť Smer-SD. Prezidentka v utorok (26. 4.) odmietla v súvislosti s Ficovými vyjadreniami politické útoky ako formu obrany pri trestnom stíhaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko