Na hlavný obsah

Predsedníčka Europarlamentu vyzvala na pomoc krajinám s utečencami

V piatok sa stretla v Kyjeve so Zelenským.

Predsedníčka Europarlamentu vyzvala na pomoc krajinám s utečencami
Na snímke vpravo predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a vľavo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v sobotu (2. 4.) počas návštevy Poľska vyzvala na navýšenie pomoci pre krajiny, ktoré prijímajú ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. Informuje o tom EP na svojom webe.

Metsolová sa spolu s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým v sobotu ráno stretla s utečencami z Ukrajiny v jednej zo škôl v meste Otwock neďaleko poľskej metropoly Varšava.

Ocenila úsilie Poľska, jeho občanov, lokálnych komunít a dobrovoľníkov čo sa týka poskytovania pomoci pre ľudí utekajúcich pred ruskou inváziou.

„Poliaci ukázali svetu, že vďake solidarite sa dá dosiahnuť zmenu. Ukrajinci utekajúci pred vojnou – z ktorých 90 percent tvoria ženy a deti – vedia, že ich tu prijímajú s otvorenou náručou,“ povedala šéfka EP.

„Poľsko však okrem Ukrajiny v najväčšej miere nesie následky vojny. Preto potrebujeme väčšiu pomoc pre Poľsko a ďalšie krajiny, ktoré prijímajú ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine a poskytujú im ubytovanie,“ vyzvala. „Musíme toho spraviť viac a zabezpečiť, že o každého bude postarané,“ dodala.

Poľská pohraničná stráž v sobotu ráno uviedla, že do krajiny prišlo od začiatku ruskej ofenzívy už 2 437 000 ukrajinských utečencov.

Morawiecki apeloval na to, že voči Rusku je nutné prijať tvrdšie sankcie. Kritizoval, že v niektorých štátoch EÚ sa pre tlak na hospodárstvo už teraz hovorí o možnej normalizácii vzťahov s Ruskom. „Návrat do normálu nebude možný, pokiaľ Ukrajina neubráni svoju slobodu a suverenitu,“ zdôraznil podľa agentúry DPA.

V piatok cestovala do Kyjeva

Metsolová sa v piatok (1. 4.) v Kyjeve stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a o potrebe ďalších sankcií proti Moskve sa zhovárala s premiérom Denysom Šmyhaľom.

V prejave k poslancom tamojšieho parlamentu uviedla: „Nebojujete len za ochranu svojich domovov a svojho územia. Bojujete za to, v čo veríme my všetci. Za slobodu, demokraciu, právny štát.“ Ruskú inváziu na Ukrajinu označila za „neoprávnenú a neprijateľnú“.

Ukrajine počas návštevy sľúbila, že EÚ uznáva európske ambície Kyjeva a „túžbu stať sa kandidátskou krajinou“ na vstup do EÚ. Okrem toho vyhlásila, že EÚ nedovolí Putinovi zahrávať sa so svetovým poriadkom založeným na pravidlách, pretože ruská invázia na Ukrajinu postavila Rusko do priamej konfrontácie s Európou.

Metsolová takisto zdôraznila, že EÚ pomôže Ukrajine pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie.


      
     
      
      
      
      
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet