Na hlavný obsah

Štát rozdelí milióny eur na obnovu rodinných domov. Kto môže získať dotáciu?

Podpora sa týka zateplenia domov či výmeny striech, okien a dverí.

Prvých 65 miliónov z pol miliardového balíka na obnovu starých rodinných domov rozdelí rezort životného prostredia v druhej polovici tohto roka.

Sociálne alebo zdravotne znevýhodnení obyvatelia, ktorých energetická chudoba ohrozuje najviac, budú môcť dotáciu získať jednoduchšie. Vlastníci domov si môžu už teraz overiť, či budú mať na príspevok nárok.

Ak ľudia vlastnia rodinný dom postavený pred rokom 2013, majú tam trvalý pobyt aspoň jeden rok a potrebuje rekonštrukciu, môžu využiť časť z vyše 528-miliónového balíka z Plánu obnovy. Prvých 65 miliónov eur na obnovu rodinných domov rozdelí štát tento rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Najdôležitejší cieľ je obnoviť 30 000 rodinných domov, pričom cieľom je usporiť 30 % energie. Cieľ na tento rok je zazmluvniť 4 000 rodinných domov. Keby sa stala situácia, že tento rok k nám pristúpi viac ako 4 000 oprávnených žiadateľov, my ich projekty zaradíme do zásobníkov a budeme pokračovať budúci rok,“ ozrejmil Michal Maco, generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia.

Najväčšiu podporu môžu získať žiadatelia, ktorým sa obnovou rodinného domu podarí ušetriť viac ako 60 % energií. V prepočte to môže znamenať, že ak napríklad investujú 38 000 eur, štát im prispeje 19 000 eur.

„Na Slovensku máme približne milión rodinných domov. Viac ako 75 % ich postavili pred rokom 1970. Približne 380 000 rodinných domov ešte má potenciál na to, aby prešli niečím komplexnejším a naozaj hĺbkovým,“ zhodnotil Richard Paksi – analytik OZ Budovy pre budúcnosť.

Vlastníci rodinných domov môžu od štátu získať dotáciu na obnovu vo výške 60 % oprávnených výdavkov. Podpora sa týka zateplenia domov, výmeny striech, okien a dverí.

Ďalej tiež inštalácie tepelných čerpadiel, solárnych panelov, zelených striech, nádrží na dažďovú vodu, až po odstránenie azbestu z obkladov stien a striech. Detaily sú na webovej stránke obnovdom.sk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko