Na hlavný obsah

Rokovanie o nákupe slovenských húfnic Zuzana Ukrajinou je vo finálnej fáze

Ukrajina má záujem o minimálne jednu batériu.

Rokovanie o nákupe slovenských húfnic Zuzana Ukrajinou je vo finálnej fáze
Na ilustračnej snímke húfnica Zuzana 2. Foto: Ministerstvo obrany SR

Vojenská pomoc pre Ukrajinu vo forme húfnic Zuzana 2 naberá reálne kontúry. Rokovania o ich odpredaji nášmu vychodnému susedovi sú takmer na konci. Oznámil to minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Výhrady ma opozícia, ktorá s predajom nesúhlasí.

Aj keď dohoda medzi ukrajinskou obrannou spoločnosťou a slovenskou Konštruktou Defence ešte nie je definitívne podpísaná, minister obrany Naď hovorí, že rokovania už pokročili do finálnej fázy. Téme sa venoval v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktor RTVS Tobiáš Petra.

Ukrajina momentálne prejavila záujem o minimálne jednu batériu húfnic. Konečný počet a za koľko by ich Slovensko vedelo odpredať, sa ukáže až po zverejnení zmlúv medzi oboma krajinami.

„Pôjde o odplatný predaj, to znamená, že v prípade, že podpíšu kontrakt, tak ukrajinská strana si odkúpi húfnice Zuzana. Ak príde k dohode, tak my uprednostníme dodanie tejto techniky pre ukrajinskú stranu skôr než bude dodaná pre Ozbrojené sily Slovenskej republiky. To znamená, že by mohli prísť v najbližších mesiacoch, do leta,“ povedal Naď.

Ukrajinská technika sa bude opravovať na Slovensku

Zoznam pomoci nemusí byť konečný. Šéf rezortu obrany avizoval, že Slovensko pomôže aj pri opravách zničenej vojenskej techniky a v hre je aj dodanie munície. Opozícia to odmieta. V relácii Na Telo to povedal podpredseda strany Smer SD Juraj Blanár.

„Akékoľvek dodávanie zbraní, nielen že darovanie, ale aj predaj, je v tomto konflikte pre nás jednoducho neprijateľné,“ uviedol Blanár.

S odpredajom húfnic by problém nemalo koaličné hnutie Sme rodina. Jeho podpredseda Peter Pčolinský však pripomína, že naša krajina dostatočne pomohla Ukrajine dodaním systému S-300 .

„Teda, čo sa týka do objemu hodnoty. Myslím si, že Slovensko robí čo môže, ale má tiež svoje kapacity a možnosti,“ priblížil Pčolinský.

Slovenské stíhačky sú na Slovensku, povedal Naď

Na stole je aj otázka budúcnosti stíhačiek Mig-29. Opozícia prišla s tvrdením, že časť z nich je už na území Ukrajiny. Minister obrany to odmieta a tvrdí, že rokovania o ich odovzdaní ani nezačali.

„Keď k tomu príde a keď budeme jednoducho vedieť, že od nejakého momentu nám chráni vzdušný priestor Aliancia, niektorý zo spojencov alebo viacero spojencov naraz, tak v tom prípade sa budeme baviť o tom, čo urobiť so stíhačkami Mig-29. Či by sme ich predali, ale evidujem aj záujem z múzeí,“ skonštatoval minister obrany.

Podrobné informácie o zabezpečení nášho vzdušného priestoru by sa mal rezort obrany dozvedieť v najbližších dňoch. O ďalších formách vojenskej spolupráce by mali v utorok (26. 4.) diskutovať viacerí zástupcovia krajín na americkej leteckej základni v nemeckom Ramsteine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál