Na hlavný obsah

Rómovia stále bojujú s predsudkami. Z kruhu chudoby im môžu pomôcť akčné plány

Tie sa zameriavajú na prácu s malými deťmi.

Život na okraji spoločnosti, chýbajúci prístup k pitnej vode, predsudky a zároveň tlak na to, aby sa zaradili do spoločnosti. Taká je realita Rómov aj v 21. storočí na Slovensku.

Problém je v začarovanom kruhu chudoby, z ktorého je náročné dostať sa bez pomoci. Zmeniť to majú Akčné plány Slovenska – zamerané na prácu s malými deťmi.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Peter Sivák vyrastal v malom meste a hovorí, že ako Róm sa stretával s predsudkami už od škôlky. Napriek tomu štúdium nezanechal a dnes je doktorandom.

„Musel som vedieť dvakrát viac ako moji spolužiaci, dnes to beriem ako svoju silu. Mohlo to zo mňa urobiť lepšieho človeka, lepšieho študenta a možno aj dnes som tam kde som aj vďaka tomu,“ hovorí Sivák, doktorand na Fakulte baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií TUKE.

O prekonávaní predsudkov hovorila s rómskymi študentmi prezidentka Zuzana Čaputová pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

„Potrebujeme, aby sme ako štát robili všetky potrebné kroky v systémovej rovine. Aby naozaj bolo možné ľuďom a deťom dať rovnaké šance uplatniť sa,“ poznamenala hlava štátu.

Podľa európskych štatistík 28 % rómskych detí nedokončí povinnú školskú dochádzku. Jeden z prijatých akčných plánov Slovenska sa preto zameriava na predprimárne vzdelávanie detí z rómskych komunít, ktoré má byť základom ich ďalšieho života v spoločnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko