Na hlavný obsah

Rus, ktorý chcel bojovať za Ukrajinu, ide do väzby

Hrozí mu až 15 rokov za mrežami.

Rus, ktorý chcel bojovať za Ukrajinu, ide do väzby
Policajt hliadkuje pred vchodom na Moskovský mestský súd - ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Moskovský súd v stredu (13. 4.) poslal na dva mesiace do vyšetrovacej väzby ruského občana Maxima Dmitrijenka. Ten sa chystal vstúpiť do ukrajinskej armády z dôvodu, aby bojoval proti Rusku. Oznámila to ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek. Dodala, že informáciu potvrdil súd. Dmitrijenkovi hrozí až 15 rokov väzenia.

„Dmitrijenko sa chystal opustiť ruské územie a vstúpiť do jedného z nacionalistických ukrajinských zoskupení. Zadržali ho pracovníci tajnej služby FSB. Súd na neho uvalil väzbu na dva mesiace,“ povedal spomínaný zdroj.

Dmitrijenko je podľa súdu obvinený z účasti v ozbrojených silách cudzieho štátu s cieľom odporujúcim záujmom Ruska.

Ukrajinské médiá nedávno informovali o vytvorení legionárskej jednotky, do ktorej sa hlásia zajatí ruskí vojaci a dôstojníci, ochotní bojovať proti režimu prezidenta Vladimira Putina.

Stanica BBC začiatkom apríla publikovala rozhovor s Arťomomom Širobokovom. Ten sa v roku 2017 stal prvým ruským občanom odsúdeným vo vlasti v neprítomnosti na päť rokov väzenia za to, že sa rozhodol bojovať v Donbase v radoch ukrajinského dobrovoľníckeho práporu Azov.

Tento rok vo februári sa Širobokov znovu stal dobrovoľníkom. Bojoval pri Buči, kde nakrátko padol do ruského zajatia, z ktorého sa mu podarilo utiecť. Ešte pred stiahnutím ruských vojsk od Kyjeva hovoril o zločinoch spáchaných ruskými vojakmi, ktoré videl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet