Na hlavný obsah

Rusi ďalej útočia na východe krajiny, hlási ukrajinská armáda

Briti tvrdia, že Ukrajina si udržiava kontrolu nad vzdušným priestorom.

Rusi ďalej útočia na východe krajiny, hlási ukrajinská armáda
Na ilustračnej snímke vojaci na ukrajinskom Donbase. Foto: SITA/AP

Ruské vojská ďalej útočia na východe Ukrajiny s cieľom ovládnuť celý Donbas. A udržať tak pozemný prístup na Krym, uviedol ukrajinský generálny štáb v stredu (27. 4.). Pripustil dobytie viacerých obcí ruskými silami.

Ukrajina si udržiava kontrolu nad väčšinou svojho vzdušného priestoru. Ruské sily neuspeli v snahe zničiť ukrajinské letectvo či potlačiť protivzdušnú obranu krajiny, upozornila britská vojenská rozviedka.

Ukrajinské sily ostreľovali ruské pozície na Haďom ostrove v Čiernom mori. Ten zabrali Rusi na začiatku vojny, píšu médiá s odvolaním sa na južné veliteľstvo ukrajinských síl.

Aktivity ruského letectva sa zmeriavajú hlavne na podporu pozemných síl na juhu a východe Ukrajiny. Rusko má veľmi obmedzené možnosti na nebi nad severom a západom Ukrajiny, uviedlo o poznatkoch svojej rozviedky britské ministerstvo obrany.

Nálety na Mariupol či ostreľovanie Charkova

Pri väčšine ruských náletov na Mariupol použili klasické neriadené bomby. To obmedzuje efektívnosť presných úderov a zvyšuje riziko strát medzi civilistami.

Ruské velenie sa snaží o prísun posíl a zabránenie svojim jednotkám, aby nahradilo doterajšie straty. Dve práporné taktické skupiny výsadkárov presunulo do mesta Izjum, v okolí ktorého pokračujú ruské útoky.

Nepriateľ ovládol severovýchodný okraj obce Velyka Komyšuvacha a tiež obec Zavody, uviedla ukrajinská armáda. Do blízkosti hraníc Rusi prisunuli dva oddiely vyzbrojené raketami Iskander.

Pokračuje ostreľovanie a bombardovanie druhého najväčšieho ukrajinského mesta – Charkova na východe krajiny, uviedlo ukrajinské velenie.

V Doneckej oblasti sú ruské jednotky aktívne prakticky pozdĺž celej frontovej línie. Ich hlavné úsilie sa sústreďuje na ofenzívu, ktorej cieľom je zrejme dobytie miest Popasne, Rubižne a pokračovanie útoku smerom na Severodoneck a Slovjansk. Rusi ovládli obce Zarične a Novotoškivske.

Pokračuje aj masívne ostreľovanie obkľúčených ukrajinských síl v oceliarňach Azovstaľ v Mariupole. V smere na Mykolajiv a Záporožie ruská armáda preskupuje svoje sily v snahe zlepšiť svoju taktickú situáciu, upozornil generálny štáb. Vojna v stredu pokračuje 63. dňom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet