Na hlavný obsah

Rusi hlásia zámer otvoriť humanitárny koridor z Azovstaľu

V krytoch sa schovávajú ženy aj deti.

Rusi hlásia zámer otvoriť humanitárny koridor z Azovstaľu
Na snímke pohľad na oceliarne Azovstaľ v Mariupole. Foto: SITA/AP

Ruská armáda oznámila zámer lokálne pozastaviť bojové akcie a otvoriť humanitárny koridor pre ukrajinských civilistov, ktorí sa ukrývajú v železiarňach a oceliarňach Azovstaľ v ukrajinskom Mariupole. Napísala to v pondelok (25. 4.) agentúra Interfax.

V krytoch pod oceliarňami sa popri ukrajinských obrancoch skrývajú aj stovky žien a detí, uviedli už skôr ukrajinské úrady.

Na pondelok avizuje Moskva otvorenie humanitárneho koridoru pre civilistov v Azovstale a prerušenie bojov od 14.00 h miestneho času. „Ruské ozbrojené sily a zoskupenie Doneckej ľudovej republiky jednostranne zastavujú všetky bojové akcie od 14.00 h,“ uviedol podľa agentúry Interfax ruský generál Michail Mizincev.

Ruské sily v Mariupole podľa ukrajinskej strany neustávajú v ostreľovaní a bombardovaní hutníckeho komplexu. Ten predstavuje poslednú veľkú baštu ukrajinského odporu v strategicky dôležitom prístavnom meste pri Azovskom mori.

Útoky podľa obrancov pokračujú, hoci ruský prezident Vladimir Putin dal pred kamerami rozkaz ministrovi obrany ďalšie útoky na priemyselný areál odvolať a uspokojiť sa s obkľúčením zvyškov ukrajinských síl v Mariuopole.

Ukrajinský generálny štáb o ruských raketových a bombových úderoch na Azovstal informoval tiež vo svojej pondelkovej rannej správe. Cez víkend žiadali ukrajinské úrady prímerie a otvorenie evakuačnej trasy z Mariupolu, ale podľa Kyjeva neúspešne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet