Na hlavný obsah

Rusi hlásia, že úspešne otestovali novú medzikontinentálnu raketu

Putin tvrdí, že vo svete nemá obdoby.

Rusi hlásia, že úspešne otestovali novú medzikontinentálnu raketu
Na snímke odpálenie ťažkej medzikontinentálnej balistickej strely Sarmat. Foto: TASR/AP

Rusko úspešne vyskúšalo novú medzikontinentálnu raketu Sarmat. Oznámilo to v stredu (20. 4.) ruské ministerstvo obrany. Prezident Vladimir Putin vzápätí vyhlásil, že táto jedinečná zbraň prinúti k zamysleniu všetkých, ktorí sa pokúšajú ohrozovať Rusko.

Sarmat patrí k novej generácii ruských strategických zbraní. Ich vývoj ohlásil Putin v predvečer prezidentských volieb v roku 2018.

„Gratulujem k úspešnému vypusteniu medzikontinentálnej balistickej rakety Sarmat. Je to veľká a významná udalosť v rozvoji perspektívnych zbraňových systémov ruskej armády,“ povedal Putin podľa agentúry TASS.

Podľa prezidenta sa zbraň vyznačuje najvyššími technickými parametrami a je schopná prekonať všetky prostriedky modernej protiraketovej obrany.

„Nemá obdoby vo svete a ešte dlho mať nebude. Táto naozaj jedinečná zbraň posilní bojový potenciál našich ozbrojených síl. Spoľahlivo zabezpečí bezpečnosť Ruska proti vonkajším hrozbám. Tiež prinúti k premýšľaniu tých, ktorí sa v zápale zbesilej a agresívnej rétoriky snažia ohrozovať našu krajinu,“ zdôraznil šéf federácie.

Úloha spôsobiť ťažké straty

Ťažkú medzikontinentálnu raketu Sarmat, ktorá funguje na kvapalné palivo a odpaľujú ju z podzemných síl, označil server armadninoviny.cz svojho času za „ruskú superraketu pre koniec sveta“. Jej úlohou je totiž spôsobiť nepriateľovi čo najťažšie straty na civilných cieľoch a zlomiť tak jeho odhodlanie pokračovať v boji.

Raketu by mohli podľa skorších vyjadrení ruských predstaviteľov zaradiť medzi výzbroj v tomto roku. Ministerstvo obrany uviedlo, že sa tak stane po zavŕšení terajších skúšok. Jeden raketový pluk sa už pripravuje na prezbrojenie.

Raketa odštartovala v stredu popoludní z podzemného sila na kozmodróme Pleseck pri Archangelsku na severe európskeho Ruska. Cvičné hlavice zasiahli polygon Kura na polostrove Kamčatka na Ďalekom východe. Raketa vie dopraviť bojové hlavice na akékoľvek miesto na Zemi, a to ako cez severný, tak aj južný pól, poznamenala TASS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet