Na hlavný obsah

Rusi na Donbase útočia veľmi obozretne, tvrdí Zelenského poradca

Ofenzívu na Donbas začala včera.

Rusi na Donbase útočia veľmi obozretne, tvrdí Zelenského poradca
Na snímke ukrajinský vojak na Donbase strieľa z protitankovej zbrane. Foto: SITA/AP

Poradca ukrajinského prezidenta Olexij Arestovyč v utorok (19. 4.) povedal, že nová ruská ofenzíva na východe Ukrajiny pokračuje „veľmi obozretne“ a nebude úspešná, pretože moskovským silám chýba sila na prelomenie ukrajinskej obrany. Píše o tom agentúra Reuters.

Ruské sily sa podľa Arestovyča usilujú nájsť „citlivé miesta“ v obrane Ukrajiny. „Ich ofenzíva neuspeje, to vám garantujem na 99 percent, nemajú dostatok sily,“ povedal Arestovyč v televízii.

„Bitka o Donbas, ktorú oznámili a očividne sa začala včera, prebieha a napreduje veľmi obozretne,“ povedal a dodal, že táto bitka sa nebude vyvíjať v prospech Ruska.

Generálny štáb ukrajinskej armády v utorok uviedol, že ruské sily zameriavajú svoje úsilie na úplné ovládnutie Doneckej a Luhanskej oblasti.

Rozsiahlu ruskú ofenzívu na Donbase predpovedala ukrajinská armáda už celé týždne. Rusko sa na Donbas, ktorý už od roku 2014 čiastočne ovládajú proruskí separatisti, zameralo po tom, ako stiahlo svojich vojakov z ukrajinského hlavného mesta Kyjev a jeho okolia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet