Na hlavný obsah

Rusi na Ukrajine nič nedosiahli a ani nedosiahnu, vyhlásil Zelenskyj

Kuleba reagoval na slová Lavrova o hrozbe tretej svetovej vojny.

Rusi na Ukrajine nič nedosiahli a ani nedosiahnu, vyhlásil Zelenskyj
Na videosnímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: SITA/AP

Rusko so svojou útočnou vojnou na Ukrajine nebude mať žiaden úspech. Vyhlásil to v noci na utorok (26. 4.) vo videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala agentúra DPA.

Za dva mesiace nasadili podľa neho ruské jednotky proti Ukrajine viac než 1 100 rakiet, nespočetné množstvo leteckých bômb i delostrelectvo. Niektoré ukrajinské mestá a obce od základov zničili, povedal ukrajinský prezident vo videoposolstve na telegrame.

„Nič však nedosiahli. A nič nedosiahnu,“ doplnil Zelenskyj. Na východe Ukrajiny sa ruské jednotky podľa neho nedočkali „ani omrvinky“ podpory, s ktorou tak veľmi počítali. „V mestách Cherson, Kachovka, Melitopol, Enerhodar i ďalších, ktoré obsadili ruské jednotky, sa ľudia ozbrojeným silám Ruska neklaňajú,“ uviedol.

Kuleba: Moskva cíti porážku na Ukrajine

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba zase v pondelok na twitteri napísal, že najnovšie vyjadrenia ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova sú náznakom toho, že Rusko stratilo svoju „poslednú nádej nahnať svetu strach z podpory Ukrajiny“.

„Takto sa hovorí o ‚skutočnej‘ hrozbe tretej svetovej vojny. Znamená to, že Moskva cíti porážku na Ukrajine,“ napísal Kuleba.

Lavrov v pondelok uviedol, že Rusko bude pokračovať v mierových rokovaniach s Ukrajinou, varoval však pred „skutočnou“ hrozbou tretej svetovej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet