Na hlavný obsah

Rusi na Ukrajine porušujú ľudské práva, vyhlásila OBSE

Pravdepodobne sa dopustili vojnových zločinov.

Rusi na Ukrajine porušujú ľudské práva, vyhlásila OBSE
Príslušníci záchranných zložiek prehľadávajú trosky niekoľkoposchodového obytného domu zničeného po ruskom útoku. Foto: TASR/AP

Pozorovacia misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zaznamenala jasné porušenia ľudských práv zo strany ruských vojsk na Ukrajine.

Ruská armáda sa podľa pozorovateľov pravdepodobne dopustila zločinov proti ľudskosti či vojnových zločinov. Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan označil Ukrajinu za miesto, kedy boli spáchané zločiny.

„Misia zaznamenala jasné prípady (porušenia ľudských práv) zo strany ruských vojsk počas trvania konfliktu,“ uviedla v predbežnej správe pozorovacia misia OBSE, ktorá sa na Ukrajinu vydala v marci.

OBSE: Ruskí vojaci sa dopustili mučenie

Podľa pozorovateľov existujú „vierohodné dôkazy“, že sa ruskí vojaci dopustili mučenia a neľudského zaobchádzania. Misia poukázala na veľký počet útokov proti civilným cieľom, ako sú nemocnice, školy, kultúrne zariadenia či opatrovateľské domy.

Ak by Rusko dodržiavalo medzinárodné právo, tak by počet mŕtvych a zranených civilistov bol výrazne nižší, tvrdí dokument.

Pozorovatelia zaznamenali aj porušovanie medzinárodného práva zo strany ukrajinských síl. Najväčšie obavy vzbudzuje zaobchádzanie s ruskými vojnovými zajatcami. Pozorovatelia dodali, že ruské činy sú závažnejšie svojou podstatou a rozsahom ako tie ukrajinské.

Rusko zatiaľ nereagovalo

Rusko na správu OBSE zatiaľ nereagovalo. Americký vyslanec pri tejto organizácii Michael Carpenter označil dokument za „výpočet krutostí“, ktorých sa dopustila ruská armáda.

Podľa neho správa obsahuje jasný obraz porušovania medzinárodného práva zo strany ruských vojsk.

Hlavný prokurátor ICC Khan pri návšteve Buče označil Ukrajinu za miesto, kde boli spáchané zločiny. „Sme tu, lebo máme dobré dôvody sa domnievať, že sú (na Ukrajine) páchané zločiny patriace do kompetencie Medzinárodného trestného súdu,“ uviedol Khan.

Moskva dlhodobo odmieta, že by na Ukrajine páchala zločiny proti civilnému obyvateľstvu.

Informácie o násilí proti civilistom v mestách, odkiaľ odišla ruská armáda, ruskí predstavitelia označujú za podvrh. S misiou OBSE Rusko odmietlo spolupracovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet