Na hlavný obsah

Rusi na Ukrajinu posielajú vojakov z najchudobnejších oblastí

Armáda im ponúka vysoké odmeny.

Rusi na Ukrajinu posielajú vojakov z najchudobnejších oblastí
Na ilustračnej snímke ruskí vojaci v historických uniformách Červenej armády počas vojenskej prehliadky v Moskve. Foto: TASR/AP

Rusko prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine priznalo vojenskú stratu aj na svojom území. Ruské médiá sa v posledných dňoch pokúšajú vypátrať, kto a odkiaľ sú zabití ruskí vojaci. Z analýz serveru Mediazona vyplýva, že ide často o mladých chlapcov z chudobných oblastí Ruska.

Napočítali ich zatiaľ vyše 1 700. Ukrajina odhaduje ruské straty na vyše 22 000, zatiaľ čo britská rozviedka predpokladá, že Rusko najmä v prvých fázach vojny na Ukrajine prišlo o asi 15 000 vojakov. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

„Ahoj Mama, som na Ukrajine, padol som do zajatia,“ telefonuje rodine jeden z ruských vojakov, nahrávku zverejnila televízia Priamij.

19-ročný ruský Nikita domov už nezavolá. Pochádzal z mestečka pri Nižnom Novgorode. Patrí k obetiam, ktoré Rusko priznalo.

Rusko priznalo len zlomok strát

O stratách tamojšie ministerstvo obrany informovalo zatiaľ len dva razy. Priznalo 1 351 zabitých vojakov. Podľa analýzy Mediazony ich bude v skutočnosti viac. Chýbajúcich vojakov Rusko získava aj na portáloch s pracovnými ponukami.

„Oni nie sú schopní nasadiť do boja nejaké výrazne väčšie sily bez toho, aby spustili mobilizáciu, ale to by sa to celé, samozrejme, politicky posunulo na celkom inú úroveň,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko vojenský expert Lukáš Visingr.

Obyvatelia Moskvy a Petrohradu tvoria asi 12 percent celkovej ruskej populácie. V štatistikách o zabitých vojakoch ale takmer nefigurujú. Zomierajú skôr mladí vojaci z chudobných častí Ruska. Najviac zdokumentovaných ich je z Dagestanu a Buriatska.

Armáda láka na vysoký plat

Oba regióny patria k vôbec najchudobnejším v Rusku a práve tam nie je nezvyčajné, že rodiny platia úplatky, aby ľudia dostali prácu v armáde, vysvetľuje publicista Ondřej Soukup.

„Služba v armáde je prakticky jediným sociálnym výťahom, ktorý je dostupný tamojším ľuďom. Jeden zo zabitých vojakov z Burianska chcel byť učiteľom telocviku. Niekoľko rokov tak pracoval. Zarábal by 7 000 rubľov, zatiaľ čo armáda mu ponúkla 50 000,“ povedal Soukup.

V odľahlých regiónoch je brutalita neraz formou komunikácie, všímajú si aj iné ruské nezávislé médiá. Podľa niektorých svedectiev tam mladí ľudia často viac pijú ako jedia.

Sú to tiež oblasti, v ktorých sa domáce násilie vysvetľuje ako prejav lásky a kde sa viac ako knihy čítajú grafity. Kombinácia všetkých týchto faktorov, môže byť podľa analytikov jedeným z dôvodov plienenia v okolí Kyjeva.

„Vojenská polícia tam nebola, dlhodobo ruská armáda rabovanie prehliada, je to také to – veď je vojna, čo ste čakali,“ dodal Soukup.

Ruská armáda urobila na Ukrajine všetko preto, aby o nej hovorili ako o bande divokých zvrhlíkov, komentuje ruská nezávislá tlač.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál