Na hlavný obsah

Rusi nariadili zatvorenie konzulátov pobaltských krajín

Ide o recipročný krok.

Rusko vo štvrtok (21. 4.) oznámilo, že zatvára konzuláty Lotyšska, Litvy a Estónska. Ide o reakciu na uzatvorenie konzulátov Moskvy v týchto troch pobaltských štátoch pre inváziu na Ukrajinu. Píše o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uvádza, že sa rozhodlo „odvolať súhlas s činnosťou“ konzulátov týchto troch krajín v meste Petrohrad. Rovnako aj lotyšského konzulátu a estónskej kancelárie v meste Pskov ležiacom neďaleko hraníc s Estónskom.

Ministerstvo ďalej oznámilo, že „vedúcich a iných konzulárnych úradníkov zmienených estónskych a lotyšských konzulárnych misií“ v Rusku vyhlásili za tzv. nežiaduce osoby (persona non grata).

Tieto osoby, ako aj všetci ostatní neruskí konzulárni pracovníci, dostali podľa ministerstva rovnakú lehotu na opustenie Ruska, akú dostali ruskí diplomati v týchto krajinách.

Rusko v marci vyhostilo dovedna desiatich diplomatov z Lotyšska, Litvy a Estónska. Stalo sa tak po tom, čo tieto tri krajiny spolu s niekoľkými ďalšími členskými štátmi EÚ vyhostili ruských diplomatov v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet