Na hlavný obsah

Rusi údajne plánujú v máji usporiadať referendum o odštiepení Chersonskej oblasti

Tvrdí to ukrajinská ombudsmanka.

Rusi údajne plánujú v máji usporiadať referendum o odštiepení Chersonskej oblasti
Obyvatelia Chersonu protestujú proti ruským okupantom. Foto: Twitter/SSSCIP Ukraine

Ruskí okupanti plánujú usporiadať v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny referendum o odštiepení oblasti od 1. do 10. mája. Na facebooku o tom informovala ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

Hlavné mesto oblasti, Cherson, je jediným väčším ukrajinským mestom, ktoré ruská armáda ovládla od 24. februára, keď invázia na Ukrajinu začala.

Denisovová podľa agentúry Ukrinform napísala, že podľa svedkov sa v tlačiarni mesta Nova Kachovka tlačia hlasovacie lístky pre „pseudoreferendum“.

Protokoly o výsledkoch hlasovania sa zrejme pripravia vopred a privezú do regionálneho centra. Počas konania referenda od 1. do 10. mája sa má Cherson uzavrieť pre vjazd a výjazd a prerušiť všetka komunikácia.

Po vzore separatistických republík

Podľa Denisovej plánuje Rusko použiť rovnakú schému pseudoreferenda ako v roku 2014 v Luhansku a Donecku, kde sa namiesto zistenia vôle ľudu vytvoril len obraz pre ruskú televíziu.

Poznamenala však, že usporiadanie referenda bude pre Rusko ťažké, pretože obyvatelia Chersonskej oblasti neprestali v organizovaní okupačných protestov s heslami „Cherson – to je Ukrajina!“, hoci ruskí okupanti sa snažia tieto zhromaždenia rozohnať.

Podľa agentúry Ukrinform Rusi v Chersonskej oblasti blokujú koridory pre dodávky potravín a liekov a evakuáciu a unášajú aktivistov a regionálnych politikov a poslancov.

Na dočasne obsadenom území regiónu dochádzajú zásoby a obchod sa zastavil. V Chersone ruské jednotky obsadili humanitárne centrum zriadené pre pomoc obyvateľom.

O pláne na usporiadanie referenda v Chersonskej oblasti už informoval pred mesiacom člen Chersonskej oblastnej rady Serhij Chlan. Podľa neho je cieľom referenda vyhlásiť novú odštiepeneckú republiku CHNR.

To je obdobná skratka, akou sa označujú dve proruské separatistické samozvané republiky na východe krajiny – Donecká ľudová republika (DNR) a Luhanská ľudová republika (LNR), ktoré sa nachádzajú na časti územia Doneckej a Luhanskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet