Na hlavný obsah

Rusi údajne použili chemické zbrane pri útoku v Mariupole

Oficiálne úrady zatiaľ útok nepotvrdili.

Rusi údajne použili chemické zbrane pri útoku v Mariupole
Obyvatelia Mariupolu prechádzajú okolo zničenej bytovky. Foto: ČTK/XINHUA

Ruská armáda v pondelok (11. 4.) v Mariupole použila bližšie nešpecifikovanú chemickú zbraň. Oznámil to Azovský pluk, ktorý bráni obliehané mesto na juhovýchode Ukrajiny. Ukrajinské úrady túto informáciu zatiaľ nepotvrdili, ale médiá počas dňa varovali, že proruskí separatisti zvažujú chemický útok.

„Ruské okupačné jednotky použili proti ukrajinským vojakom a civilistom v meste Mariupol otravnú látku neznámeho pôvodu, ktorú zhodili z nepriateľského dronu,“ uviedol Azovský pluk na telegrame. Obete chemického útoku majú podľa neho ťažkosti s dýchaním a pohybom.

„Pokiaľ ide o praktickú stránku útoku, (škoda) nie je veľká. Traja ľudia majú jasné príznaky otravy bojovými chemickými látkami, ale bez katastrofálnych následkov,“ uviedol veliteľ pluku Andrij Bileckyj na twitteri.

„Chemický útok v Mariupole znamená len jedno: Rusi nevedia dobyť Mariupol a (premôcť) jeho ukrajinských obrancov. Neostáva im nič iné, len nevyberavo používať zakázané zbrane,“ dodal.

Ukrajinská verejnoprávna televízia Suspilne pripomína, že správu nepotvrdili oficiálne zdroje. Ukrajinská armáda však predtým uviedla, že pravdepodobnosť útoku ruskými chemickými zbraňami je „veľmi vysoká“.

Mariupol je už viac ako 40 dní v ruskom obkľúčení a mesto zničilo ruské ostreľovanie. Podľa starostu tam v dôsledku ruského ostreľovania zahynulo najmenej 10 000 civilistov.

Ukrajinská tlačová agentúra Unian popoludní informovala, že Eduard Basurin, hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky, uviedol, že separatisti zvažujú chemický útok na metalurgický závod Azovstal, kde sa nachádzajú ukrajinskí vojaci.

Basurin povedal, že nemá zmysel útočiť na azovstalské opevnenia tradičným spôsobom a že sa treba „obrátiť na chemické sily“.

Reakcia USA a Británie

Spojené štáty a Spojené kráľovstvo vyjadrili znepokojenie nad správami o údajnom chemickom útoku. Použitie jedovatej látky proti ukrajinským obrancom obliehaného mesta však americkí ani britskí predstavitelia neboli schopní potvrdiť.

Západné štáty predtým varovali Moskvu pred vážnymi dôsledkami, ak vo vojne na Ukrajine použije chemické zbrane alebo iné zbrane hromadného ničenia.

Hovorca Pentagonu John Kirby vo vyhlásení citovanom agentúrou AP uviedol, že USA správu potvrdiť nemôžu.

Upozornil však na pretrvávajúce obavy americkej administratívy, že Rusko použije na Ukrajine „rôzne prostriedky na potláčanie nepokojov, vrátane slzotvorného plynu zmiešaného s chemickými látkami“.

„Naliehavo spolupracujeme s partnermi na overení detailov,“ napísala na twitteri britská ministerka zahraničia Liz Trussová v reakcii na správy o možnom chemickom útoku v Mariupole. „Akékoľvek použitie takýchto zbraní by bolo bezohľadnou eskaláciou tohto konfliktu,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet