Na hlavný obsah

Rusi uzavrú vstupy do Mariupolu a zavedú priepustky, znie z mesta

Údajne tam bude dochádzať k triedeniu mužov.

Poradca primátora ukrajinského prístavného mesta Mariupol tvrdí, že velenie ruských jednotiek chce od pondelka (19. 4.) uzavrieť vstupy i výjazdy do mesta. Všetci muži, ktorí zostali v meste, sa budú musieť podrobiť „triedeniu“, informovala americká spravodajská stanica CNN.

Primátorov poradca Petro Andriuščenko v nedeľu (17. 4.) na platforme Telegram napísal, že ruské okupačné sily začali vydávať priepustky umožňujúce pohyb v obliehanom meste.

Andriuščenko podľa CNN zverejnil aj fotografiu, na ktorej sú údajne obyvatelia stojaci v rade na vydanie takejto priepustky.

„Stovky občanov musia stáť v rade, aby dostali priepustku. Bez nej sa nielenže nebudú môcť pohybovať medzi štvrťami mesta, ale od budúceho týždňa ani vyjsť do ulíc,“ uviedol.

CNN upozornila, že z nezávislých zdrojov nemôže overiť tvrdenia Andriuščenka, ktorý sa nenachádza v Mariupole. Pracuje však na zhromažďovaní informácií zozbieraných od ľudí v prístavnom meste zovretom niekoľko týždňov v ruskom obkľúčení.

Nespoľahlivých majú izolovať

Andriuščenko vo svojom poste na Telegrame napísal, že podľa jeho informácií Rusi plánujú časť „pretriedených“ ľudí mobilizovať do ruských okupačných jednotiek.

Ďalšiu časť mužov povinne prevelia na odpratávanie trosiek po bojoch. Takzvaných „nespoľahlivých“ budú údajne „izolovať“.

Ukrajinskí a americkí predstavitelia tvrdia, že ruské sily vykonávajú „triedenie“ civilistov v oblastiach pod ruskou kontrolou. Preverujú biometrické údaje, konfiškujú im telefóny a v niektorých prípadoch deportujú mužov proti ich vôli do Ruska.

Mestská rada v Mariupole tvrdí, že táto „filtrácia“ je zrejme súčasťou úsilia Ruska zakamuflovať potenciálne vojnové zločiny spáchané v meste počas blokády.

Ukrajinské sily brániace toto prístavné mesto predtým v nedeľu odmietli ultimátum ruského ministerstva obrany, ktoré ich vyzvalo, aby sa vzdali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet