Na hlavný obsah

Ruské sily sa zrejme snažia vyhladovať obrancov oceliarní v Mariupole

Dochádza im voda aj potraviny.

Ruské sily sa zrejme snažia vyhladovať obrancov oceliarní v Mariupole
Na snímke mariupolský metalurgický komplex Azovstaľ. Foto: ČTK/ABACA

Ruské sily sa pravdepodobne pokúšajú vyhladovať obrancov, ktorí sú zabarikádovaní v oceliarňach Azovstaľ v obliehanom meste Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

Vo svojej najnovšej analýze to v noci na nedeľu (24. 4.) uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW), informuje server denníka The Guardian.

Ukrajinskí predstavitelia uvádzajú, že v areáli oceliarní uviazli stovky vojakov a civilistov, ktorým dochádza voda a potraviny. Opakovane preto vyzývajú na prímerie, ktoré by umožnilo evakuovať civilistov z mesta takmer úplne ovládaného ruskými jednotkami.

Podľa ISW ruské sily zrejme neumožnia evakuáciu týchto uviaznutých ľudí. Inštitút tiež predpokladá, že Rusko v najbližších dňoch rozšíri svoje pozemné ofenzívne operácie v Donbase a bude pokračovať v útokoch juhovýchodne z mesta Izium, západne z miest Kreminna a Popasna a severne z Donecka.

Britské vojenské spravodajstvo (DI) v najnovšom zhodnotení situácie na Ukrajine v nedeľu (24. 4.) ráno uviedlo, že ukrajinské sily tento týždeň odrazili početné ruské útoky na frontovej línii v Donbase.

„Napriek tomu, že Rusko dosiahlo určité územné zisky, ukrajinský odpor bol silný vo všetkých smeroch a spôsobil ruským silám značné straty,“ uvádza sa v správe, podľa ktorej bojovú účinnosť ruských síl zhoršuje slabá morálka a obmedzený čas na prezbrojenie a reorganizáciu.

Rusko chce ovládnuť celý juh Ukrajiny

Ukrajinská armáda vo svojej raňajšej aktualizácii podľa stanice BBC informovala, že Rusko zvýšilo počet svojich vojakov v pohraničnej Belgorodskej oblasti.

Podľa dostupných zdrojov tiež umiestnilo mobilné balistické raketové systémy Iskander-M do vzdialenosti 60 kilometrov od ukrajinskej hranice.

Riadené strely systému Iskander majú dolet 500 kilometrov a môžu niesť konvenčné alebo jadrové hlavice, priblížila agentúra Reuters. Pripomenula tiež, že Rusko v piatok (22. 4.) uviedlo, že chce ovládnuť celý juh Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet