Na hlavný obsah

Ruské vojská sa už úplne stiahli zo severu Ukrajiny, tvrdí Británia

Postupne mieria na východ.

Ruské vojská sa už úplne stiahli zo severu Ukrajiny, tvrdí Británia
Trosky ruskej stíhačky na dome v meste Černihiv. Foto: TASR/AP

Ruské sily sa už úplne stiahli zo severu Ukrajiny späť do Bieloruska a Ruska. Uviedla to v piatok (8. 4.) britská vojenská spravodajská služba vo svojej pravidelnej aktualizácii o situácii na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Niektoré zo stiahnutých ruských jednotiek sa podľa britského ministerstva obrany presunú na východ Ukrajiny. Pred presunom na východ však bude jednotky potrebné doplniť. Takže akýkoľvek rozsiahly presun zo severu potrvá najmenej týždeň, dodáva britské ministerstvo.

Pokračuje ostreľovanie miest na východe a juhu

Británia konštatuje, že pokračuje ostreľovanie miest na východe a juhu Ukrajiny ruskou armádou, pričom ruským jednotkám sa podarilo postúpiť viac na juhu od mesta Izium, ktoré je stále pod ich kontrolou.

Reuters uvádza, že tieto informácie nemohol nezávisle overiť.

Odchod vojsk zo Sumskej oblasti

Moskva minulý týždeň oznámila, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a tiež Černihivu na severe krajiny.

O odchode vojsk zo Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny informoval aj tamojší gubernátor Dmytro Žyvyckyj. Ten obyvateľov Sumskej oblasti upozornil, že môžu stále počuť výbuchy aj po tom, ako sa odtiaľ úplne stiahli ruské vojská, píše denník The Guardian.

„Ak budete počuť výbuch, tak pôjde o záchranné zložky… Tie zneškodňujú muníciu, ktorú na našom území zanechala ruská armáda. Je tu veľa zamínovaných a nepreskúmaných oblastí. Nejazdite na okraji ciest a po poľných cestách. Nepristupujete k zničenej technike,“ upozornil Žyvyckyj obyvateľov Sumskej oblasti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet