Na hlavný obsah

Ruské vojská začali novú ofenzívu na východe Ukrajiny, hlási Kyjev

Odrazíme ruský útok, znie z Ukrajiny.

Ruské vojská začali novú ofenzívu na východe Ukrajiny, hlási Kyjev
Na snímke ukrajinský vojak na Donbase strieľa z protitankovej zbrane. Foto: SITA/AP

Začala sa druhá fáza vojny, oznámil v pondelok (18. 4.) na sociálnej sieti telegram šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak. Podľa agentúry Reuters tým potvrdil skoršie správy ukrajinského ministerstva obrany o začiatku ruskej ofenzívy na východe Ukrajiny.

Začatie útoku na Donbase následne potvrdil aj prezident Volodymyr Zelenskyj. „Môžeme povedať, že ruské sily začali bitku o Donbas, na ktorú sa dlho pripravovali,“ povedal.

Jermak ubezpečil obyvateľov Ukrajiny, že ich ozbrojené sily zvládnu ruský útok odraziť. „Dôverujte našej armáde, je veľmi silná,“ uviedol šéf prezidentskej kancelárie.

O novom, silnejšom útoku na východe Ukrajiny hovoria západní aj ukrajinskí činitelia odvtedy, čo Rusko na konci marca po rokovaní delegácií oboch krajín v Istanbule stiahlo svoje jednotky zo severu napadnutej krajiny.

Moskva vtedy zdôvodnila krok snahou vytvoriť lepšie podmienky pre dohodu s Ukrajinou a posilnením vzájomnej dôvery.

O začiatku ruskej ofenzívy hovorilo v priebehu pondelka viacero ukrajinských činiteľov vrátane zástupcov oblastí na východe Ukrajiny. „Je to peklo. Ofenzíva, o ktorej sme už týždne hovorili, teraz začala,“ napísal na facebooku gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. Podľa neho sa bojuje v mestách Rubižne a Popasna.

„Rusko sa pripravuje na ofenzívu na východe Ukrajiny, aby prevzalo plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou a zabezpečilo stabilitu pozemného koridoru s Krymským polostrovom,“ uviedol predtým podľa serveru CNN hovorca ukrajinského ministerstva obrany Oleksandr Motuzjanyk. Krym anektovalo Rusko v roku 2014.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet