Na hlavný obsah

Ruskí a bieloruskí tenisti sa nebudú môcť zúčastniť na Wimbledone

O podujatie prídu Medvedev či Azarenková.

Ruskí a bieloruskí tenisti sa nebudú môcť zúčastniť na Wimbledone
Na snímke ruský tenista Daniil Medvedev. Foto: SITA/AP

Organizátori grandslamového Wimbledonu zakázali štart ruským a bieloruským tenistom na tohtoročnej edícii turnaja. Tí sa nebudú môcť zúčastniť ani na ďalších britských trávnatých podujatiach. Dôvodom je ruská vojenská invázia na Ukrajinu, ktorú Bielorusko podporuje. Napísali to v stredu (20. 4.) agentúry AP a AFP.

„Vzhľadom na okolnosti neodôvodnenej a bezprecedentnej ozbrojenej agresie by bolo neakceptovateľné, aby ruský režim benefitoval z účasti ruských a bieloruských hráčov. Preto musíme s hlbokou ľútosťou oznámiť náš zámer, že odmietneme prihlášky od ruských a bieloruských hráčov na Wimbledon,“ uviedli organizátori vo svojom stanovisku, z ktorého citovala agentúra AFP.

O prestížne podujatie tak prídu okrem iných druhý hráč svetového rebríčka Daniil Medvedev či ôsmy Andrej Rubľov. Ale aj štvorka rebríčka WTA Arina Sobolenková z Bieloruska, pätnástka Anastasia Pavľučenkovová či osemnástka Victoria Azarenková. Tohtoročný grandslamový turnaj sa odohrá od 27. júna do nedele 10. júla.

Skoršie zákazy

Tenisoví organizátori krátko po začiatku invázie zakázali účasť Rusku a Bielorusku na Davisovom pohári a Pohári Billie-Jean Kingovej.

Medzinárodná tenisová federácia (ITF) zároveň pozastavila členstvo Ruskej a Bieloruskej tenisovej federácii. Ruskí a bieloruskí hráči však mohli štartovať individuálne na turnajoch ATP a WTA pod neutrálnou vlajkou.

Na správy o vylúčení ešte pred oficiálnym stanoviskom organizátorov zareagoval kriticky hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

„Znovu urobili zo športovcov rukojemníkov politických predsudkov a politických intríg. Je to neprijateľné. Keď vezmeme do úvahy, že Rusko je veľmi silná tenisová krajina, naši športovci sú na čele svetových rebríčkov, tak ich odstránením utrpí samotná súťaž,“ citovala ho AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport