Na hlavný obsah

Ruskí hekeri zaútočili na weby rumunských inštitúcií

Z prevádzky vypadli aj stránky úradu vlády.

Ruskí hekeri zaútočili na weby rumunských inštitúcií
Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Ruskí hekeri v piatok (29. 4.) vykonali takzvané DDoS útoky na weby viacerých rumunských inštitúcií. V ich dôsledku tak na niekoľko hodín neboli v prevádzke stránky úradu vlády, pohraničnej stráže, štátnych dráh CRF či jednej z rumunských bánk. Informovala o tom v piatok (29. 4.) agentúra APA, podľa ktorej sa k útokom prihlásila proruská skupina Killnet.

Rumunský minister obrany Vasile Dincu uviedol, že išlo skôr o „symbolické útoky“, ktoré by nemali mať vážnejšie následky. Neboli scudzené ani žiadne citlivé údaje.

Killnet zaútočil aj na Česko

Kybernetický útok nasledoval po tom, ako predseda dolnej komory rumunského parlamentu Marcel Ciolacu pri štvrtkovej (28. 4.) návšteve Kyjeva uviedol, že Rumunsko zvažuje poskytnúť Ukrajine vojenskú pomoc. Moskva štátom podporujúcim Ukrajinu opakovane vyhrážala odvetou.

Hekerská skupina Killnet v uplynulých dňoch zaútočila rovnakým spôsobom ako v Rumunsku tiež na webové stránky viacerých inštitúcií a médií v Česku.

Načas ochromila stránky ministerstva vnútra, polície, hasičov, Českých dráh a vyhrážala sa aj českým médiám. Vo štvrtok ochromil kybernetický útok weby spravodajstva Českej televízie a Českého rozhlasu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet