Na hlavný obsah

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov

Ide o piatu výmenu od začiatku vojnového konfliktu.

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov
Ukrajinský vojak prechádza okolo zničeného ruského tanku. Foto: TASR/AP

Rusko a Ukrajina si vymenili ďalších vojnových zajatcov. Oznámila to v piatok (15. 4.) ukrajinská armáda, podľa ktorej došlo k výmene v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra AFP a stanica BBC.

„Po napätých rokovaniach sa nám podarilo dosiahnuť dohodu o výmene väzňov neďaleko dediny Posad-Pokrovske, kde boli štyria ruskí vojaci vymenení za štyroch našich,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo obrany.

Správa prišla po štvrtkovom (14. 4.) oznámení Kyjeva o štvrtej výmene vojnových zajatcov od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu z 24. februára.

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková uviedla, že táto výmena sa týkala celkovo 30 ukrajinských občanov. „Vymenili sme piatich dôstojníkov a 17 vojakov. Osem civilistov vrátane jednej ženy bolo prepustených. Celkovo sa domov vracia 30 našich občanov,“ dodala.

Výmena za Viktora Medvedčuka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týždeň ponúkol aj výmenu prokremeľského politika Viktora Medvedčuka, zadržaného po úteku z domáceho väzenia, za Ukrajincov zajatých Ruskom.

Osobného priateľa ruského prezidenta Vladimira Putina dolapila ukrajinská tajná služba SBU, keď sa údajne snažil utiecť z Kyjevskej oblasti do Podnesterska, kde ho vraj čakali agenti ruskej FSB, ktorí ho mali prepraviť do Moskvy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet