Na hlavný obsah

Vylúčenie Ruska z BR OSN? Mechanizmus na to vraj existuje

Podobná situácia sa stala už pri Taiwane.

Vylúčenie Ruska z BR OSN? Mechanizmus na to vraj existuje
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára členom Bezpečnostnej rady OSN. Foto: TASR/AP

S pokračujúcou a čoraz násilnejšou inváziou Ruska na Ukrajine sa mnohí pýtajú, či Organizácia Spojených národov vôbec dokáže prispieť k ukončeniu bojov. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik.

Ako bezzubá sa javí predovšetkým Bezpečnostná rada (BR), kde Moskva, ako stály člen, vetuje kľúčové rezolúcie. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na jej vylúčenie. Podľa expertov na medzinárodné právo to nie je možné, aj keď jeden mechanizmus na stole teoreticky je.

„Dámy a páni, ste pripravení zatvoriť brány Organizácie Spojených národov? Ak nie, musíte konať,“ vyzval členov BR OSN Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa im prihovoril po prvý raz od začiatku vojny.

„Potrebujeme, aby BR prispela k mieru na Ukrajine. Ak to nedokážete, musíte z vašich radov vylúčiť Rusko ako agresora a pôvodcu ozbrojeného konfliktu, ktorý blokuje rezolúcie odsudzujúce jeho konanie. OSN musí prejsť reformou, aby sa z práva veta nestalo právo smrti,“ dodal.

Rusko je po boku Číny, Francúzska, Spojeného kráľovstva a Spojených štátov stálym členom BR, bez jeho súhlasu teda orgán prakticky nič nezmôže. Ešte koncom februára sa postavilo proti rezolúcii, ktorá mala nariadiť stiahnutie útočiacich vojsk z ukrajinského územia. A rovnako môže vždy sabotovať snahy ostatných o odobratie práva veta.

Nástupca Sovietskeho zväzu?

Pravidlá OSN, ktoré podľa kritikov predstavujú takzvanú Hlavu 22, vysvetlil pre kanadskú televíziu CTV expert na medzinárodné právo z londýnskej King‘s College, Andrew McLeod.

„Valné zhromaždenie (VZ) OSN by mohlo dvojtretinovou väčšinou takpovediac vykopnúť niektorú krajinu z organizácie, vždy však len na odporúčanie Bezpečnostnej rady. To sa v prípade Ruska samozrejme nestane, keďže tam má právo veta,“ povedal McLeod.

„Ukrajina však nehovorí len o vylúčení Moskvy, spytuje samotné právo krajiny na stále členstvo. To má totiž podľa Charty OSN z roku 1945 Sovietsky zväz (ZSSR),“ zdôraznil.

Zakladajúcimi členmi OSN boli okrem samotného ZSSR na žiadosť Josifa Stalina aj jeho dve republiky – bieloruská a ukrajinská. Zaznievajú preto odvážne návrhy, aby VZ v reakcii na vojnu uznalo za pokračovateľa ZSSR Kyjev, čím by automaticky získal súčasné právomoci Moskvy.

Pripomínajú, že podobne razantnú zmenu už medzinárodné spoločenstvo urobilo, keď v 1971 zbavilo Taiwan, oficiálne Čínsku republiku, nie len stáleho členstva v BR, ale dokonca aj členstva v OSN na úkor Čínskej ľudovej republiky. A stačil na to dokonca len súhlas nadpolovičnej väčšiny štátov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál