Na hlavný obsah

Rusko chce obsadiť Donbas i juh Ukrajiny a vytvoriť spojnicu s Podnesterskom

Informovali o tom viaceré svetové agentúry.

Rusko chce obsadiť Donbas i juh Ukrajiny a vytvoriť spojnicu s Podnesterskom
Proruskí vojaci zo separatistického Donecku hliadkujú v uliciach Mariupolu. Foto: TASR/AP

Ruská armáda v piatok (22. 4.) oznámila, že jej cieľom je zmocniť sa Donbasu i juhu Ukrajiny a zlepšiť svoj prístup do odštiepeneckej republiky Podnestersko. Informovali o tom viaceré svetové agentúry.

„Po spustení druhej fázy špeciálnej operácie, ktorá sa začala doslova pred dvoma dňami, je jednou z úloh ruskej armády nastoliť plnú kontrolu nad Donbasom a južnou Ukrajinou.“

Uviedol to zástupca veliteľa Centrálneho vojenského okruhu generálmajor Rustam Minnekajev.

„Kontrola nad juhom Ukrajiny poskytne Rusku ďalšie spojenie so (separatistickou proruskou republikou) Podnestersko, odkiaľ takisto prichádzajú správy o prenasledovaní rusky hovoriacich obyvateľov,“ dodal Minnekajev bez toho, aby poskytol akýkoľvek dôkaz o údajnom útlaku.

Panujú obavy, že Rusko zaútočí aj na Moldavsko

Generálmajor zároveň spresnil, že Moskva plánuje vybudovať pozemný koridor aj s Krymom, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Kyjev sa podľa Reuters obáva toho, že ak by mala Moskva priamy prístup do Podnesterska, tento moldavský odštiepenecký región by mohli ruské jednotky využiť na podnikanie nových útokov proti Ukrajine.

Podľa agentúry DPA panujú aj obavy, že po prípadnom víťazstve ruských inváznych síl na Ukrajine by mohol Kremeľ poslať svoju armádu útočiť aj do Moldavska.

Kišiňov začiatkom tohto týždňa zakázal používanie symbolov „Z“ a „V“ na vyjadrenie podpory ruským vojakom útočiacim na Ukrajine.

Ruský senátor Alexej Puškov pohrozil moldavskej prezidentke Maii Sanduovej, že jej krajina môže skončiť „na smetisku dejín“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet