Na hlavný obsah

Rusko na Ukrajine nepoužije jadrové zbrane, tvrdí Lavrov

Potvrdil začiatok ďalšej etapy ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“.

Rusko na Ukrajine nepoužije jadrové zbrane, tvrdí Lavrov
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Rusko bude počas invázie na Ukrajine používať iba konvenčné zbrane. V utorok (19. 4.) to povedal šéf ruského rezortu diplomacie Sergej Lavrov v rozhovore pre indickú spravodajskú televíznu stanicu India Today. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Utorková odpoveď Lavrova patrí medzi najkategorickejšie vyjadrenia vysokopostaveného ruského predstaviteľa o možnom použití jadrových zbraní v rusko-ukrajinskom konflikte. Ruský minister zahraničných vecí však nie je priamo zodpovedný za vojenské rozhodovanie.

Začiatok ďalšej etapy útoku

Predstavitelia západných spravodajských služieb varovali, že Kremeľ by sa mohol uchýliť k použitiu taktických alebo iných jadrových zbraní s obmedzeným účinkom. Stalo by sa tak v prípade, ak by sa invázia na Ukrajine nevyvíjala podľa jeho plánov.

Lavrov tiež oznámil začiatok ďalšej etapy ruskej „špeciálnej vojenskej operácie“ na Ukrajine. Jej cieľom má byť „úplné oslobodenie“ Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky na východe Ukrajiny.

K novej fáze operácie sa po prvý raz po troch týždňoch vyjadril aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. Podľa neho Rusko „konzistentne napĺňa plán oslobodenia“ oboch povstaleckých republík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet