Na hlavný obsah

Rusko odmietlo obvinenia z masakru civilistov. Tvrdí, že ide o falošný útok

Videá označila Moskva za sfalšované.

Rusko odmietlo obvinenia z masakru civilistov. Tvrdí, že ide o falošný útok
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Foto: TASR/AP

Ruské vedenie v pondelok (4. 4.) odmietlo obvinenia proti ruskej armáde zo svojvoľného zabíjania civilistov v meste Buča blízko Kyjeva.

Minister zahraničia Sergej Lavrov tieto obvinenia dokladané zábermi, na ktorých sú desiatky zmasakrovaných civilistov, označil za „falošný útok“ na Moskvu a vyhlásil, že sú zinscenované. Podobne sa vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý obvinenia „kategoricky“ odmietol.

Ukrajinské úrady v nedeľu (3. 4.) uviedli, že v mestách v okolí Kyjeva, z ktorých pred niekoľkými dňami po týždňoch okupácie odišli ruskí vojaci, našli stovky tiel civilistov, ktoré zavraždili ruskí vojaci.

Spravodajcovia západných agentúr potom potvrdili, že v uliciach ležia desiatky tiel civilistov, niektorí zastrelení pritom mali napríklad zviazané ruky.

Rusko obvinenia odmieta

Peskov v pondelok (4. 4.) novinárom povedal, že fakty a časová postupnosť udalostí tak, ako ich ukazujú ukrajinské úrady, nezodpovedajú skutočnosti. Dodal, že by západní lídri mali s odsúdením Ruska počkať na objasnenie záležitosti a vypočuť si ruské argumenty.

Ruské ministerstvo zahraničia už skôr uviedlo, že ide o ukrajinskú provokáciu na objednávku NATO a USA a že ruskí vojaci z oblasti odišli už 30. marca, kým sa objavili správy o zavraždených civilistoch.

Server BBC však upozornil na správy ruských médií vychádzajúcich z komuniké tamojšieho ministerstva obrany, podľa ktorých ruská námorná pechota ešte 1. apríla informovala o tom, že „ruskí námorníci čistia obce“ v smere Hostomel-Buča-Ozera „s úlohou uchytiť sa v nich“.

Moskva žiada zvolať Bezpečnostnú radu OSN

Lavrov v pondelok (4. 4.) videá ukrajinských úradov a spravodajských agentúr označil za zinscenované a poznamenal, že sa na sociálnych sieťach šíri nepravdivá verzia udalostí presadzovaná Ukrajinou a západnými médiami.

Rusko sa snaží k veci zvolať rokovania Bezpečnostnej rady OSN. Pôvodne chcelo, aby sa orgán zišiel už v pondelok, čo však britské predsedníctvo odmietlo. Platí tak už skôr naplánovaná schôdzka v utorok. Lavrov povedal, že Moskva bude požadovať, aby Británia plnila svoje povinnosti, ktoré má ako predsedajúca krajina BR OSN.

Peskov odmietol komentovať, ako by správy o správaní ruských vojakov v Buči mohli poznamenať rusko-ukrajinské rozhovory, ktoré budú pokračovať v pondelok. Viacero západných krajín po nových zisteniach volá po uvalení ďalších sankcií na Rusko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet