Na hlavný obsah

Rusko oznámilo, že krížnik Moskva sa potopil

Trup lode bol poškodený pri požiari.

Rusko oznámilo, že krížnik Moskva sa potopil
Ruský krížnik Moskva kotví v prístavnom meste Sevastopol. Foto: TASR/AP

Ruský krížnik Moskva sa potopil v Čiernom mori po tom, ako bol poškodený  počas vojenskej operácie na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok (14. 4.) ruské ministerstvo obrany. Informovali o tom agentúry AP, AFP, TASS a RIA Novosti.

„Loď počas toho, ako bola vlečená do cieľového prístavu, stratila stabilitu z dôvodu poškodenia trupu,“ uviedlo podľa agentúr ministerstvo. Trup lode bol poškodený pri požiari, ktorý spôsobil výbuch munície.

Ministerstvo predtým uviedlo, že požiar sa podarilo uhasiť a loď sa nepotopila, pripomína AFP. Stovky členov posádky podľa ministerstva evakuovali na ďalšie lode v Čiernom mori.

Raketový útok ukrajinských síl

Ukrajinskí predstavitelia ešte v stredu (13. 4.) neskoro večer informovali, že krížnik Moskva bol vážne poškodený pri raketovom útoku ukrajinských síl.

Gubernátor ukrajinskej Odeskej oblasti Maksym Marčenko, ktorý o poškodení lode informoval ako prvý, uviedol, že krížnik zasiahli ukrajinské protilodné strely Neptun.

Hovorca amerického Pentagónu John Kirby vo štvrtok pre CNN povedal, že na ruskej vojnovej lodi „nastala explózia“. Avšak USA zatiaľ nevedeli povedať, či plavidlo skutočne zasiahla ukrajinská raketa.

Krížnik nasadili aj v Sýrii

Podľa ruských médií bol krížnik Moskva zostavený v sovietskej ére na Ukrajine a do služby vstúpil začiatkom 80. rokov minulého storočia. Moskva toto plavidlo predtým nasadila v konflikte v Sýrii, kde poskytovalo ruským silám v krajine námornú podporu, píše BBC. Na jeho palube mohlo slúžiť okolo 500 námorníkov.

BBC na svojom webe už skôr uviedla, že ak sa správy o vážnom poškodení krížnika Moskva po zásahu ukrajinskými strelami potvrdia, bude to najväčšia bojová strata ruského vojenského námorníctva od druhej svetovej vojny. Vtedy nemecké bombardéry potopili bojovú loď Marat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet