Na hlavný obsah

Putinova schéma platieb za plyn je vydieranie, SR bude ďalší postup koordinovať so zvyškom Európy

Nikto nevie, ako má schéma fungovať.

Putinova schéma platieb za plyn je vydieranie, SR bude ďalší postup koordinovať so zvyškom Európy
Na archívnej snímke ruský robotník telefonuje z mobilu počas začatia výstavby plynovodu Severný prúd (Nord Stream). Foto: TASR/AP

Putinova schéma platieb za plyn v rubľoch vyhlasuje obchodnú vojnu Európe. Slovensko sa z tohto dôvodu pridáva na stranu európskych veľmocí a hovorí o hrubom vydieraní. Podľa ministerstva hospodárstva zatiaľ nikto z odberateľov neobdržal od ruských plynárov potrebné detaily.

Možných vysvetlení, prečo Vladimír Putin pristupuje k tomuto kroku, je niekoľko. Jedno z nich hovorí, že ruský prezident si robí poistku, aby Európa neuvalila na Gazprombank sankcie. Tento finančný dom bude mať totiž platby pod palcom.

Ekonómovia zase hovoria o posilňovaní rubľa s tým, že Putin zavádza do obchodovania s plynom absolútnu neistotu. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

So schémou platieb má problém aj Gazprom

Je to mačkopes – tvrdí o schéme platieb za plyn v rubľoch štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. Podľa informácií, ktorými disponuje Slovensko, má s ich zavedením problémy aj sám Gazprom.

Nikto z odberateľov zároveň nedostal informácie, ako má Putinova schéma platieb vlastne fungovať. Štátny tajomník vidí viacero dôvodov, prečo Rusko volí tento postup.

„Jeden z nich môže byť to, aby neboli uvalené sankcie na Gazprobank a druhý to, aby bol posilnený minimálne kurz rubľa schémou, ktorej reálne nebude nikto rozumieť.“

O kurze rubľa nikto nevie

Platby za plyn majú ísť ponovom cez Gazprombank. Odberatelia si v banke zriadia dva účty. Jeden v eurách, druhý v rubľoch. Za dodávky plynu zaplatia tak ako doteraz. V eurách, no banka ich vzápätí premení na ruble.

Platby sú uhradené až v momente, keď ich obdržia dodávatelia. V tomto prípade Gazprom, no už nie v eurách, ale v rubľoch. Podľa ekonóma Ľuboša Pavelku je práve toto problém, keďže kurz rubľa je pre ruskú agresiu na Ukrajine ako na horskej dráhe.

„Aký by tam bol ten kurz? To nikto nepovedal. To znamená, že by tam bola neistota účastníkov trhu, ktorí by kupovali plyn. Za akú cenu vlastne nadobudnú komoditu na trhoch?“ pýta sa.

Slovensko by tak do poslednej chvíle nevedelo, koľko vlastne za plyn zaplatilo a či vôbec zaplatilo dostatok.

„Je to diktát zo strany Ruska, s ktorým západné štáty nesúhlasia a pochybujem, že by sa tam našiel nejaký štrajkokaz. To znamená, že by niektorý štát povedal, že tak potrebuje ruský plyn, že to podpíšeme, aj keď to nie je výhodné a berieme voľbu menšieho zla,“ tvrdí Pavelka.

Slovensko zaplatilo všetky platby za plyn

Slovensko hovorí, že zo strany Ruska ide o hrubé vydieranie a ďalší postup bude koordinovať spoločne so zvyškom Európy. Vladimír Putin však pohrozil, že ak štáty nepristúpia na platby v rubľoch, v hre je zastavenie dodávok plynu.

Podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka má Slovensko na vyriešenie otázky platieb čas do polovice mája. „Všetky platby za doteraz dodaný plyn už odišli. Marec je uhradený a ďalšia fakturácia prebehne až v druhej polovici mája.“

Ak dôjde k prerušeniu dodávok plynu v prvom slede sa začne podľa ministerstva hospodárstva utlmovať priemysel, čo pocíti aj slovenská ekonomika.

Napriek tomu kompetentní ubezpečujú, že situáciu by malo Slovensko zvládnuť. Zásobníky na nastávajúcu vykurovaciu sezónu sa už plnia a dokončujú sa aj prepojenia na Poľsko či Nórsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál