Na hlavný obsah

Rusko po prvý raz použilo pri útokoch na Mariupol bombardéry s dlhým doletom

Rusi sa sústreďujú aj na dobytie miest Rubižne a Popasna.

Rusko po prvý raz použilo pri útokoch na Mariupol bombardéry s dlhým doletom
Kráter po výbuchu v uliciach Mariupolu. Foto: TASR/AP

Rusko po prvý raz od začiatku invázie na Ukrajinu použilo pri útokoch na obliehané mesto Mariupol bombardéry s dlhým doletom. Tvrdí to vo vyjadrení z piatkového (15. 4.) popoludnia ukrajinské ministerstvo obrany. Informujú o tom stanice Sky News a BBC.

Prístavné mesto na juhovýchode Ukrajiny od začiatku konfliktu čelí neustálemu bombardovaniu. Predpokladá sa, že v Mariupole zahynuli tisíce ľudí, pripomína Sky News. Opakovane sa pritom objavili tvrdenia, že toto mesto padne v najbližších týždňoch, ak nie dňoch.

V Mariupole prebiehajú boje na uliciach

Hovorca ministerstva obrany v Kyjeve Olexandr Motuzianyk tiež uviedol, že ruská armáda sa aktuálne zameriava na dobytie miest Rubižne a Popasna v Luhanskej oblasti a Mariupol v Doneckej oblasti.

Motuzianyk dodal, že v Mariupole naďalej prebiehajú boje v uliciach. Aktívne boje sa podľa neho sústreďujú v okolí tamojšej Illičovej oceliarne, ako aj v oblasti prístavu.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzitým podľa televízie CNN informoval, že k ťažkému ostreľovaniu dochádza na takmer celej frontovej línii v tejto oblasti.

„Takmer všetky obce Doneckej oblasti pozdĺž frontovej línie sú vystavené útoku,“ uviedol Kyrylenko. Upozornil na ťažkú situáciu mestečka Marjinka. V tom podľa neho od začiatku ruskej invázie zabili 11 civilistov, zničili takmer 100 domov a poškodili tri školy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet