Na hlavný obsah

Rusko podľa prezidenta Putina sankcie Západu ustálo

Označil ich za "nešikovné" pokusy.

Rusko podľa prezidenta Putina sankcie Západu ustálo
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruská ekonomika ustála nové sankcie, ktoré Západ považoval za mohutné, vyhlásil podľa agentúry TASS ruský prezident Vladimir Putin.

Na stretnutí s poradným zborom ruského parlamentu v Petrohrade tiež oznámil, že Rusko na tieto „nešikovné“ pokusy zareaguje zavedením veľkej slobody a otvorenosti podnikania.

Západné krajiny prijali sankcie v reakcii na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu, ktorá sa začala na konci februára.

Prudko klesla cena rubľa

Putin v stredu (27. 4.) okrem toho varoval, že reakcia Moskvy na akékoľvek vonkajšie zasahovanie do situácie na Ukrajine bude „blesková“. V prípade, že sa Rusko ocitne v ohrození, použije prostriedky, ktoré zatiaľ jeho protivníci nemajú k dispozícii, dodal.

Ruský prezident podľa agentúry Reuters tiež vyhlásil, že sankciám odolali tak ruský bankový systém, ako aj rubeľ, sektor dopravy a celá ekonomika.

V dôsledku sankcií po ruskej invázii ale prudko klesla cena rubľa, výrazne bol postihnutý ruský finančný sektor, centrálna banka stratila prístup k veľkej časti svojich zahraničných rezerv a z krajiny napríklad odišlo viacero západných firiem.

Medzinárodný menový fond (MMF) predpovedal, že tento rok sa ruská ekonomika prepadne o 8,5 percenta. Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin, ktorý teraz stojí na čele štátnych kontrolórov, podľa agentúry Interfax povedal, že ruskú ekonomiku čaká väčšia kríza ako napríklad v roku 2009 alebo počas pandémie covidu-19.

Inflácia dosiahne asi viac ako 20 percent

Kudrin tiež oznámil, že podľa základného scenára tento rok inflácia v Rusku dosiahne 20,7 percenta.

K vojne na Ukrajine v stredu (27. 4.) Putin povedal, že všetky ciele „špeciálnej vojenskej operácie“ musia byť splnené, aby obyvatelia Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky mali v dlhodobej perspektíve záruku mieru a bezpečnosti.

Donecká a Luhanská ľudová republika sú dva útvary, ktoré na východe Ukrajiny v roku 2014 vyhlásili proruskí separatisti. Moskva krátko pred začiatkom invázie na Ukrajinu uznala ich nezávislosť.

Údajnou snahou zamedziť útlaku ich obyvateľov zdôvodňuje svoje vojenské aktivity na Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet