Na hlavný obsah

Rusko podľa USA na Ukrajine ničí zásobníky na obilie

Do konca marca zničili najmenej šesť objektov.

Rusko podľa USA na Ukrajine ničí zásobníky na obilie
Na snímke nevymlátené otiepky obilia. Foto: TASR

Rusko podľa Spojených štátov ničí zásobníky na obilie na Ukrajine, informovala o tom agentúra Reuters. USA to dokazujú fotografiami, ktoré spravodajcovia Reuters videli a ktoré podľa nemenovaného amerického činiteľa ukazujú, aký závažný dopad má ruská vojenská agresia proti Ukrajine na globálne zásobovanie potravinami.

Na dvoch čiernobielych snímkach sú dlhé budovy obdĺžnikového pôdorysu na východe Ukrajiny. Na fotografii vyhotovenej v januári, takže pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu, sú neporušené.

Na druhej, pochádzajúcej z marca, majú zničené strechy a sú v nich krátery. Nemenovaný činiteľ k nim povedal, že Spojené štáty majú informácie o tom, že ruské jednotky opakovane ničia ukrajinské zásobníky na obilie. „Do konca marca bolo v dôsledku týchto útokov zničených najmenej šesť takýchto objektov,“ povedal agentúre Reuters.

Vojna ohrozuje aj civilistov

Zástupcovia krajín po celom svete si v súvislosti s konfliktom na Ukrajine robia starosti kvôli jeho dosahom na zásobovanie potravinami. Táto krajina bola v sezóne 2020/21 štvrtým najväčším vývozcom obilia na svete.

„To, ako Rusko bezhlavo ničí táto sila, je úplne jasným príkladom toho, že Putinova vojna má dosah na civilistov na Ukrajine a ohrozuje potravinovú bezpečnosť vo svete,“ povedal americký činiteľ.

Dodal, že v situácii, keď sú krajiny v Afrike a na Blízkom východe závislé od dovozu pšenice z Ukrajiny, ničenie zásobníkov môže viesť k nedostatku a vyhnať ceny nahor.

Bombardovanie prístavov v Čiernom mori

Ruský prezident Vladimir Putin o invázii na Ukrajinu, ktorú začal 24. februára, hovorí ako o špeciálnej vojenskej operácii. Jej cieľom je podľa neho susednú krajinu demilitarizovať a „denacifikovať“.

Námestníčka amerického ministra zahraničia Wendy Shermanová pri rokovaní Bezpečnostnej rady OSN uviedla, že Rusko bombardovalo najmenej tri civilné lode vezúce tovar z prístavov v Čiernom mori ďalej do sveta. Jednu z nich mala prenajatú firma podnikajúca v poľnohospodárstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet